Article_Top_970x250

Zvizdić: Treba mijenjati Ustav BiH i vratiti se rješenjima iz Travanjskog paketa

komentirao i navodni non-paper

Zvizdić: Treba mijenjati Ustav BiH i vratiti se rješenjima iz Travanjskog paketa

tra 18, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Fena/arhiva

Na svaki dokument vezan za Bosnu i Hercegovinu napravljen bez bh. institucija treba reagirati oštro, to nas je naučila povijesti, izjavio je dopredsjedatelj Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić.

Zvizdić je, gostujući na redovnoj nedjeljnoj sesiji Kruga 99 govorio o temi “‘Non paper’ realpolitika i stabilnost suverenih država”.

Zvizdić je podsjetio da su trenutno u javnosti dva ‘non papera’ u kojima drugi pišu o Bosni i Hercegovini a, iako različita, oba imaju zajednički nazivnik i to je u miješanje u unutarnje stvari samostalne i suverene Bosne i Hercegovine.

Kako je dodao, vanjsku politiku zemalja koje imaju deklarativnu privrženost Europske unije ne prate stvarni i realni postupci koji su usklađeni s politikom Europske unije i zemalja EU.

“U BiH smo sposobni odlučivati o našoj sudbini i te države trebale bi nam pomoći na putu ka EU, a ne otežavati nam taj posao koji je ionako složen”, kazao je Zvizdić.

Mišljenja je da je potrebno ići kao potpunoj reintegraciji i planskoj, postupnoj, ali temeljitoj promjeni Ustava BiH koja će povećati razinu funkcionalnosti BiH i ojačati državne institucije da provode EU reforme.

Smatra da je potrebno i razmisliti o vraćanju na kvalitetna rješenja iz takozvanog “Travanjskog paketa” koji je bio kreiran u suradnji s međunarodnom zajednicom.

Dnevnik.ba