StoryEditor
zastupnički dom ps bih

Zvizdić traži ukidanje carinske stope na uvoz goriva, Borenović ukidanje trošarina

Piše fena  /  27.06.2022., 12:19h

Počela je sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH

Prilikom diskusije o dnevnom redu, zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma Denis Zvizdić je predložio da se danas razmatra i inicijativa kojom bi se zadužilo Vijeće ministara BiH da u što kraćem roku donese odluku o privremenoj suspenziji carinskih stopa kod uvoza robe i to za eurodizel, lož ulje i benzin 95 i benzin 98.

Pojasnio je da bi, ako zastupnici danas usvoje ovu inicijativu, Vijeće ministara BiH navedenu odluku može donijeti vrlo brzo, što bi kao pozitivnu posljedicu imalo niže cijene goriva u BiH, a što bi bilo od velike koristi za sve građane BiH, imajući u vidu aktualna poskupljenja i negativne efekte inflacije.   

Zastupnik Branislav Borenović je, zajedno s poslanikom Sašom Magazinovićem,  predložio da se u dnevni red uvrsti nova točka dnevnog reda „razmatranje hitnog usvajanja Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, u cilju minimiziranja negativnih ekonomskih efekata zbog visoke cijene nafte i naftnih derivata, s prijedlogom zaključka kojim Zastupnički dom PSBiH  poziva Dom naroda da hitno i bez odlaganja usvoji prijedlog ovog zakona“.

Borenović je kazao da ne zna što je potrebno obrazložiti da nakon skoro četiri mjeseca zatraže od drugog doma u PSBiH da potvrdi u istom obliku prijedlog zakona koji je Zastupnički dom usvojio početkom ožujka ove godine, s ciljem da se na šest mjeseci ukinu trošarine na naftu i naftne derivate.

- Ovo je jedna vrsta procedure, formalnog apela Zastupničkog doma prema Domu naroda koji odugovlači i zaustavlja, stopira da smanji, odnosno da ukine akcize na gorivo i da bar na nekoliko mjeseci olakša građanima ali i gospodarstvu i svima koji sipaju gorivo u svoja vozila, da bude jeftinije za 35 do 50 feninga - naveo je Borenović.

Zastupnik Saša Magazinović je podsjetio da su prije 110 dana usvojili ukidanje trošarina u Zastupničkom dom.

Po njegovim riječima od tada je prošlo dovoljno vremena da to isto učini i Dom naroda.

Prijedlozi Denisa Zvizdića te Branislava Borenovića i  Saše Magazinovića za uvrštavanje navedenih točaka u dnevni red nije dobio potrebnu entitetsku većinu zastupnika, te će se o tome Kolegij naknadno usuglašavati.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 03:02