StoryEditor
UPOTREBOM BONSKIH OVLASTI

Zvizdić pozvao Schmidta da poništi odluku kojom vlasti u Bratuncu žele ukloniti tragove genocida

Piše desk  /  13.07.2022., 19:58h

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić pozvao je visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta da stavi van snage odluku o "sanaciji" Zemljoradničke zadruge Kravica u kojoj je 1995. godine ubijen 1.361 Bošnjak.

Zvizić je pozvao na upotrebu bonskih ovlasti kojima bi se van snage stavila odluka općine Bratunac o "sanaciji" Zemljoradničke zadruge Krivica, prenosi Klix.

"Lokacija na kojoj je 13. srpnja 1995. godine ubijeno više od 1.300 Bošnjaka. Također, smatram da postoji pravni osnov da Schmidt donese Odluku kojim će se ova lokacija staviti pod zaštitu države BiH,na isti način kako je to Petritsch uradio 2000 .godine kada je svojom Odlukom odredio lokaciju za izgradnju mezarja i spomen obilježja u Potočarima", istakao je Zvizić.

Lokalna vlast u Bratuncu prije nekoliko mjeseci naredila je rekonstrukciju Zemljoradničke zadruge u Kravici koji su spomen na ubijene bošnjačke civile iz Srebrenice.

Unutar zidova Zemljoradničke zadruge u selu Kravica nadomak Bratunca, 13. jula 1995. godine ubijeno je 1.316 Bošnjaka, uglavnom iz Srebrenice. To su potvrdile i presude Haškog tribunala i Suda Bosne i Hercegovine, a snimci zločina nad civilima obišli su svijet.

Izvođač radova rekonstrukcije kompleksa kompanija Mark-Milex iz Srebrenice je već ranije počela s aktivnostima sanacije četiri hale.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 02:37