StoryEditor
predsjedatelj zd ps bih

Zvizdić poručio Dodiku iz Atene: Mirna disolucija nije moguća, to svi znaju

Piše desk  /  22.10.2021., 14:41h
Predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić obratio se sudionicima Konferencije predsjednika parlamenata zemalja članica Vijeća Europe, koja se održava u Ateni, na panelu “Zajednička budućnost svih europskih građana”.

U svom obraćanju Zvizdić je prisutne predsjednike parlamenata zemalja članica Vijeća Europe "informirao" o aktualnoj političkoj situaciji u BiH, naglasivši kako je zajednička budućnost svih europskih građana tema za koju je BiH vrlo zainteresirana.

“Multietničnost je prirodno stanje i istinski kod BiH. Upravo je ta najveća vrijednost moje domovine – a to je zajednički život jednih s drugima, izgradnja države u kojoj različite kulture, religije i politike mogu biti zajedno i predstavljati bogatstvo – bila često napadana u dugoj i burnoj povijesti BiH. Najteže i s najvećim posljedicama u periodu 1992-1995. godina. Poslije te krvave agresije na međunarodno priznatu državu Bosnu i Hercegovinu uslijedio je Daytonski mirovni sporazum koji je donio mir i stabilnost i zbog toga predstavlja najveći diplomatski uspjeh međunarodne zajednice u Europi poslije završetka hladnog rata.

Nažalost, Daytonski mirovni sporazum i njegov ključni aneks – Ustav BiH, ovih su dana ozbiljno ugroženi blokadom institucija BiH i kontinuiranim secesionističkim prijetnjama koje dolaze od strane pojedinih funkcionera iz bh. entiteta Republika Srpska. Blokada rada Predsjedništva BiH, Vlade BiH i Parlamenta BiH, uz aktivnosti kojima se suspendiraju državni zakoni, a entitetske institucije proglašavaju državnim institucijama, znače početak rušenja ustavno-pravnog sustava države BiH. Zamislite da u vašoj državi neka regija, županija ili pokrajina odluči formirati svoju vojsku, svoju obavještajnu službu, izdavati putovnice i tako dalje.

Naravno, to je u svakoj demokratskoj državi nezamislivo, a upravo se to događa u BiH. Jer, ako se negira Ustav države, onda se i država dovodi u pitanje i zajedno s tim dovodi se u pitanje i Daytonski mirovni sporazum, a to znači otvaranje Pandorine kutije, ne samo u BiH nego na čitavom Balkanu, pa i u Europi. Jer, bilo kakva ‘mirna disolucija‘ nije moguća – to znaju svi koji se ozbiljno bave pitanjem BiH i zapadnog Balkana”, rekao je u obraćanju Zvizdić, navodi se u priopćenju njegova ureda..

Pozvao je prisutne da razumiju ozbiljnost situacije u kojoj se BiH nalazi.

“Nisam bez razloga odlučio da ovo obraćanje imam u okviru teme koja govori o zajedničkoj budućnosti svih građana Europe jer, vjerujte mi, mir i prosperitet Bosne i Hercegovine znači mir i stabilnost na zapadnom Balkanu i u čitavoj Europi, jer nikome ne može biti u interesu da ima nestabilnost na svojim granicama – a granica između BiH i Europske unije npr. je duga 1000 kilometara. Dakle, kompletno domaće i međunarodno pravo je na strani države BiH, na strani očuvanja njenog teritorijalnog integriteta, suvereniteta, političke neovisnosti i međunarodnog subjektiviteta”, istaknuo je dr. Zvizdić.

U svom obraćanju upozorio je da je potrebno zaštiti Daytonski sporazum i Ustav i to ne kratkoročno i ad hoc, nego je potrebno djelovati preventivno i osigurati dugoročnu stabilnost.

“Ja sam čovjek mira i dijaloga i dijalog smatram najboljim instrumentom za postizanje rješenja, ali kako mogu ja ili bilo tko drugi objasniti građanima BiH – koji su vrijedni, civilizirani i europski orijentirani – da netko može povlačiti poteze u cilju podjele i rušenja ustavnog poretka i da neće imati nikakve političke ili pravne posljedice.” naglasio je Zvizdić i rekao da BiH mora biti u fokusu kontinuirane, konzistentne i ofenzivne politike koja će promovirati europske vrijednosti, EU integracije i vladavinu prava.

„Pozivam demokratsku Europu da osigura demokratsku, mirnu, prosperitetnu i europsku budućnost Bosne i Hercegovine”, rekao je predsjedavajući Zvizdić u svom obraćanju sudionicima Konferencije predsjednika parlamenata zemalja članica Vijeća Europe, navodi se u priopćenju.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 17:43