StoryEditor

"Zvizdić pokušava prebaciti odgovornost; PIC pozvao na žurno formiranje vlasti na razini BiH"

Piše D  /  19.06.2019., 10:06h

Predsjedateljica Zastupničkog doma PS BiH napominje da su članovi Kolegija ovog Doma i na jučerašnjoj sjednici raspravljali o uspostavi vlasti,

-Mi pozivamo da se formiraju parlamentarna povjerenstva, ali znamo da je to isključivo vezano za formiranje izvršne vlati. Izvršnu vlast formira konkretno SDA jer Predsjedništvo BiH utvrđuje mandatara za sastav novog Vijeća ministara i dostavlja na potvrdu Zastupničkom dom, kazala je Krišto.

Na potezu je Predsjedništvo BiH

Krišto napominje da se i s jučerašnje sjednice poslala poruka u kojoj su se članovi Kolegija obratili svim zastupničkim klubovima u Parlamentu BiH kako bi došlo do intenziviranja razgovora što bi omogućilo formiranje izvršne vlasti, tako i stvaranja pretpostavki za funkcioniranje zakonodavne vlasti u punom kapacitetu.

„To je zapravo put kada je u pitanju razina BiH i jedino se na takav način može nešto uraditi. Na potezu je, prije svega, Predsjedništvo BiH, a onda i Zastupnički dom. To je moguće uz uvjet da, kada se potvrdi kandidat za predsjedatelja Vijeća ministara, imamo ispunjene sve poslovničke pretpostavke. To podrazumijeva da su nam formirana parlamentarna povjerenstva koja bi prije toga morala obaviti svoju zadaću, sukladno Poslovniku kako bi Vijeće ministara moglo faktički biti formirano.

Žurne sjednice ne doprinose interesu BiH

Predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamenta BiH te dopredsjednica HDZ-a BiH komentirala je za HMS i zakazivanje nastavka druge žurne sjednice Zastupničkog doma u novom sazivu kazavši da te žurne sjednice ne doprinose radu, ali ni interesima Bosne i Hercegovine.

„Žalosti me što Parlament ne radi u svom punom kapacitetu i on neće moći raditi dok se ne stvore pretpostavke za to. To je ponovno uspostava izvršne vlasti na razini BiH. Danas smo opet razgovarali o tome te smo pokušali doći do nekih rješenja. Međutim, tu jednostavno nema jasnog stava tako da“, kazala je Krišto.

Krišto je istaknula da pri glasovanju za utvrđivanje dnevnog red sjednice nije postojala entitetska većina iz RS.

„Na Kolegiju smo pokušali, ali se nismo usuglasili oko dnevnog reda sjednice. Kako nema usuglašavanja zakazat ću nastavak sjednice kako bi se u drugom krugu izjasnili o dnevnom redu navedene sjednice“, istaknula je Krišto.

Sugovornica HMS-a kaže da ne želi prejudicirati jer su tu na potezu zastupnice i zastupnici.

–Gledajući na razgovore na današnjem Kolegiju, smatram da zastupnici SNSD-a neće doći na nastavak sjednice. Opet dolazimo u situaciju da se govornica koristi za razno-razne priče zbog kojih se događa korak unazad u cjelokupnim odnosima“, kazala je Krišto.

Podsjećamo, prošlotjedna žurna tematska  sjednica Zastupničkog doma Parlamenta BiH posvećena migrantima i stanju u bh, pravosuđu prekinuta je zbog nepostojanja kvoruma, odnosno entitetske većine iz RS.

Umjesto iskoraka, idemo unazad

Dopredsjednica HDZ-a BiH mišljenja je da bi se trebali raditi određeni iskoraci, a da se ovakvim djelovanjem i retorikom, nažalost, ide korak po korak unazad.

„Umjesto da radimo nekakve iskorake i kompromise u interesu onih koji su nas birali; svih konstitutivnih naroda i građana BiH ovakvim se djelovanjem vraćamo nazad“, rekla je Krišto za HMS.

Krišto podsjeća da su izborni rezultati vrlo jasni te da stranke okupljene u HNS, predvođene HDZ-om BiH, uživaju potporu od preko 90 posto birača unutar vlastitog naroda.

„Učinit ćemo sve da u skladu s našim programom i ciljevima napravimo iskorak koji je u interesu svih naroda u BiH i njenog prosperiteta“, istaknula je Krišto.

PIC: Žurno formirati vlast na razini BiH

Jučer je u Sarajevu održan sastanak Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC) na kojem je sudjelovalo svih šest članova Kolegija Parlamenta BiH.

Krišto je istaknula da su svi članovi Kolegija pred predstavnicima PIC-a iznijeli svoje viđenje situacije u BiH po pogledu na implementaciju izbornih rezultata, formiranje vlasti te funkcioniranje demokratskih institucija.

„U obraćanju članova PIC-a sve se svelo na to da bi se što žurnije trebala formirati vlast na razini Bosne i Hercegovine, kako bi Parlamentarna skupština BiH mogla ostvarivati svoju temeljnu zakonodavnu zadaću” obrazložila je Krišto.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 17:54