Article_Top_970x250

Zvizdić: Očekujem da će biti usvojen proračun institucija BiH za ovu godinu

Predsjedatelj VM BiH u tehničkom mandatu

Zvizdić: Očekujem da će biti usvojen proračun institucija BiH za ovu godinu

srp 23, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ako do toga ne dođe, u skladu s Ustavom BiH i Zakonom o financiranju institucija, nastavit će se realizacija proračuna na nivou 2018. godine.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH u tehničkom mandatu Denis Zvizdić je na tiskovnoj konferenciji nakon sjednice kazao da je razmatrano i jednoglasno usvojeno više od 50 točaka dnevnog reda, a jedna od njih je i Odluka o privremenom financiranju institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za period srpanj-rujan 2019. godine.

Naveo je kako očekuje da će biti usvojen i proračun institucija BiH za ovu godinu, prenosi Fena.

Podsjetio je da je Vijeće ministara BiH krajem siječnja, početkom veljače poslalo proračun Predsjedništvu BiH i „skoro šest, sedam mjeseci taj proračun čeka Predsjedništvo BiH koje treba da ga usvoji i proslijedi Parlamentarnoj skupštini BiH“.

Ako do toga ne dođe, u skladu s Ustavom BiH i Zakonom o financiranju institucija, nastavit će se realizacija proračuna na nivou 2018. godine.

- Ako do rujna ne bude proračuna onda ćemo nastaviti s praksom usvajanja odluka. Ali pozivam Predsjedništvo BiH da usvoji proračun, da ga pošalje u parlamentarnu raspravu - naveo je Zvizdić.

Kazao je da su na sjednici imali i Prijedlog revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, koja je bila već par puta na sjednici Vijeća ministara BiH.

Dodao je da današnji materijal nije usvojen, zato što unutar nje nije ažuriran bilo koji dio te strategije.

- Sve sugestije koje smo imali i ranije, koje sam imao i ja osobno, a na bazi vrlo relevantnih podataka i relevantnih činjenica, su i dalje ostale u samoj strategiji. Dakle, nije došlo do njenoga, niti revidiranja, niti do ugradnje u tekst same strategije onih instrumenata koji bi je učinili efikasnom - kazao je Zvizdić.

Recimo, dodao je on, nemamo odgovor na pitanje šta se desilo s više od 300 zaključaka kojim su utvrđeni propusti u radu, a koje je definiralo nadzorno tijelo; šta se desilo sa 850 predmeta iz „A“ kategorije, jer nije jasno koliko je slučajeva presuđeno, koliko ima optuženih, u kojim predmetima je obustavljena istraga, koliko je predmeta po kojima se nikako nije postupalo...

Zvizdić je naveo da, dok ovakva pitanja ne budu riješena, neće biti stvorene pretpostavke za usvajanje Revidirane strategije za ratne zločine na nivou Vijeća ministara BiH.

- Svi ćemo se potruditi da ugradimo međunarodne normative i standarde i u ovu strategiju, koja mora biti bazirana na relevantnim pokazateljima, međunarodnom pravu i istini o onome što se dogodilo u BiH iz perioda 1992.-1995. godina - kazao je Zvizdić.

Odgovarajući na novinarsko pitanje i konstataciju da je Europska komisija dala „zeleno svjetlo“ za ovaj dokument, naveo je da Europska komisija nije dala „zeleno svjetlo“, te da ona traži da se taj dokument raspravi i usvoji u skladu sa međunarodnim standardima i u skladu s relevantnom situacijom koja mora biti bazirana na stvarnim, povijesnim, relevantnim činjenicama, domaćem i međunarodnom zakonodavstvu.

Istaknuo je da se postavlja vrlo precizno pitanje šta je sa više od 800 predmeta iz „A“ kategorije?

- Kad dobijemo odgovor šta je s predmetima iz „A“ kategorije, možemo onda razgovarati o dinamici rješavanja predmeta iz drugih kategorija. Ali oni koji su za to jako zainteresirani, a svi smo, prije svega želimo da znamo šta je s predmetima iz „A“ kategorije i šta je s realizacijom bazne strategije. Zašto se ne realizira bazna strategija da bi onda išli u revidiranu strategiju. Ako neko ima adekvatne i prihvatljive odgovore na ta pitanja, a mi ih u Vijeću ministara nemamo, ja ih pozivam da dostave Vijeću ministara odgovore na takva pitanja - pojasnio je Zvizdić.

Vijeće ministara BiH je danas, između ostaloga, usvojilo dva nacrta amandmana u vezi s financiranjem projekta između Ministarstva financija i trezora BiH i KfW-a, Frankfurt na Majni, koji su vezani za realizaciju važnog projekta, prikupljanje i tretman otpadnih voda u Bosanskoj Gradišci.

Zvizdić je ocijenio da je riječ o vrlo ozbiljnom projektu čija je investiciona vrijednost oko 14 milijuna eura, te da je to izuzetno važan projekat za sve građane i stanovnike Gradiške.

Usvojen je i Nacrt sporazuma o grantu između Razvojne banke Vijeća Europe i BiH u vezi sa šestom fazom Regionalnog stambenog programa.

Zvizdić kaže da je i to izuzetno važan projekat, bitan za BiH, putem kojeg je cilj da se riješi stambeno pitanje za oko 5.400 domaćinstava, odnosno 14.000 osoba.

- Vrijednost ove faze projekta je 14,8 milijuna eura, a cilj je da se izvrši obnova i izgradnja 235 obiteljskih kuća i 380 stanova u stambenim zgradama za raseljene osobe i povratnike u BiH - naveo je predsjedatelj Vijeća ministara BiH u tehničkom mandatu.

Na današnjoj sjednici usvojena je i inicijativa da počnu pregovore za projekat javnoga prijevoza u Sarajevu, između BiH i Europske banke obnovu i razvoj.

Zvizdić je naveo da se Projekat „Javni prijevoz Sarajevo“ sastoji iz dvije komponente - prva je sanacija, rekonstrukcija, modernizacija tramvajske pruge u Sarajevu, a druga komponenta je obnova voznoga parka za javni linijski prijevoz putnika.

- Projekat može imati investicionu vrijednost do 35 milijuna eura, od čega za prvu komponentu ide 20 milijuna eura, a za drugu komponentu 15 milijuna eura, pod vrlo povoljnim uvjetima kao što je 15 godina otplate s malim kamatnim stopama i tri godine grejs perioda - naveo je Zvizdić.

Kazao je da je usvojen još jedan važan materijal, a riječ je o datumu početka rada Zavoda za izvršenje kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera Bosne i Hercegovine.

- Dakle, stavljamo u funkciju objekt zatvora koji je izgrađen i koji sada ide u fazu svoga punoga funkcioniranja, s mogućnošću da primi zatvorenike iz različitih kategorija. Zavod će 1. kolovoza 2019. godine krenuti službeno sa svojim radom, kada će se uspostaviti potrebna administrativna struktura, donijeti potrebni administrativni propisi i krenuti u fazu upošljavanja potrebnog broja radnika, a poslije toga i prijema prvih zatvorenika - pojasnio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Dnevnik.ba

Tagovi:

Article_Bottom_970x250