Article_Top_970x250

Zvizdić: Ne postoji niti jedan akt kojim je BiH pokrenula pitanje priznanja Kosova

Predsjedavajući Vijeća ministara

Zvizdić: Ne postoji niti jedan akt kojim je BiH pokrenula pitanje priznanja Kosova

stu 17, 2017
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je mišljenja da svi na zapadnom Balkanu trebaju raditi na jačanju međusobne suradnje, poštivanju i uvažavanju teritorijalnog integriteta, kao i na projektima pomirenja jačanja povjerenja.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizduć kazao je danas novinarima kako ne postoji niti jedan akt kojim je pokrenuto pitanje priznanja Kosova, a na osnovu kojeg bi Republika Srbija mogla reagirati na način na koji je reagirala.

Osim toga, napomenuo je da postoje brojne zemlje, kao što je BiH, koje nisu priznale Kosovo.

- Međutim, našle su različite modele da olakšaju život građanima jedne i druge zemlje, da se olakša vizni režim, i to je ono na čemu BiH inzistira, da olakšamo da naši gospodarstvenici mogu dobiti vize i napraviti jače ekonomske veze - istaknuo je.

Posebno je naglasio da se zbog rigidnog viznog režima BiH s Kosovom, koji je ocijenio kao najrigidniji u svijetu, gubi najmanje 50 milijuna KM na godišnjem nivou mogućnosti izvoza.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je mišljenja da svi na zapadnom Balkanu trebaju raditi na jačanju međusobne suradnje, poštivanju i uvažavanju teritorijalnog integriteta, kao i na projektima pomirenja jačanja povjerenja.

Također, smatra da proizvođenje imaginarnih afera, baziranih na nepostojećim argumentima, ne doprinosi miru i suradnji u regiji.

- Uloženo je puno napora u male pomake i ovakve afere, naravno, situaciju blokiraju i vraćaju unazad - istakao je.

Zvizdić je, kaže, očekivao da sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost Srbije bude održana nakon izjave tadašnjeg predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, koji je na mostu između BiH i Srbije rekao da "sanja o ujedinjenju Srbije i Republike Srpske", kako bi bio upozoren da se radi o povredi nacionalnog suvereniteta i integriteta.

Također je očekivao i da se upozori predsjednik RS-a Milorad Dodik "da prestane budan sanjati o odcjepljenju Republike Srpske".

- Onda se održi sjednica na osnovu nepostojeće, iskrivljene ili, da budem do kraja žargonski grub, lažno prenesene izjave jednog od članova Predsjedništva BiH - rekao je.

Zvizdić se osvrnuo i na najavu Saveza za bolju budućnost (SBB) kako će se povući iz vladajuće koalicije, odnosno da će ministri iz ove stranke u Vladi Federacije BiH (FBiH) i Vijeću ministara podnijeti ostavke.

Zvizdić se upitao zašto se radi o ostavkama samo sa ta dva nivoa.

- Zašto samo sa nivoa BiH i FBiH, a ne u tri kantona u kojima su isto u koaliciji s SDA? Također ne znam ni zašto samo ministri a ne i direktori, upravni odbiri i drugi imenovani na različite funkcije - upitao se Zvizdić.

Ipak, kako je kazao, sve je to u fazi deklarativne odluke, a ne i vjerodostojnog pristupa izlaska iz koalicije.

S tim u vezi, predsjedavajući Zvizdić izrazio je uvjerenje da predsjednik FBiH Marinko Čavara neće prihvatiti ostavke te zaključio kako se na ovaj način samo stvara utisak kako netko želi napustiti koaliciju, ali da iskreno ne želi to učiniti.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250