Article_Top_970x250

Zvizdić: Mostar će napredovati ako pobijede "probosanske i promostarske snage"

o izborima

Zvizdić: Mostar će napredovati ako pobijede "probosanske i promostarske snage"

pro 13, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Fena

Denis Zvizdić poručio je da će Mostar biti normalan i prosperitetan (i svi ostali lijepi epiteti i superlativi) samo ako pobijede takozvane "probosanske snage", a njih, naravno, čine samo bošnjačke stranke.

Predstojeći izbori u Mostaru imaju povijesni značaj, ne samo zbog opće poznate činjenice da se održavaju poslije više od desetljeća, nego zbog jasne spoznaje da predstavljaju demokratsku, civilizacijsku, društvenu i proeuropsku razdjelnicu i prekretnicu - izjavio je zamjenik predsjedatelja u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić, prenosi Fena.

Zvizdić navodi da se Mostar i njegovi građani nalaze na stvarnom i sudbinskom raskrižju.

- Ili će rezultati izbora, ako pobijede "probosanske i promostarske snage", trasirati put ka istinskoj integraciji grada, društvenom, kulturnom i ekonomskom progresu i normalizaciji odnosa među narodima i građanima, ili će, ako pobijede "politike koje i dalje zagovaraju stolne gradove i podjele na vaš i naš dio", Mostar ostati u stanju nepodnošljive stagnacije i pored ogromnih, ali nažalost nedovoljno ili nikako iskorištenih potencijala - rekao je.

Kaže da je Mostar pak, usprkos najbrutalnijem razaranju, užasnim zločinima i urbicidu nad jedinstvenim i grandioznim kulturno-povijesnim naslijeđem kao civilizacijskim izrazom i trajnom svojinom gradskog kulturnog i duhovnog identiteta, sačuvao svoju moralnu supstancu, svoj kozmopolitski i municipalni karakter, zadržavši status ključnog društvenog, ekonomskog, kulturnog, obrazovnog i duhovnog regionalnog centra.

- Zato Mostar jest i treba biti shvaćen i prihvaćen kao paradigma volje "patriotski orijentiranih bh. građana", onih koji ga bezuvjetno vole i koji ga vide kao primjer kako bi u budućnosti trebalo urediti čitavu BiH. A vide ga kao od prirode povlašten grad, kao urbanu i duhovnu simbiozu tradicije i modernosti, kao inkluzivan i grad europskih društvenih i kulturnih vrijednosti, kao mjesto jednakih šansi u kojem se i Bošnjaci, i Hrvati i Srbi, i svi građani kao nositelji političkog i društvenog suvereniteta, moraju osjećati slobodno i komotno - poručio je Zvizdić.

Navodi da zbog toga Mostar mora, posebno narednih dana, biti u fokusu "probosanskih" političkih snaga koje izbore ne smiju promatrati kao poligon neproduktivnih svađa i prepucavanja, nego kao priliku za zajedničko djelovanje koje mora biti oslobođeno bilo kakvih političkih i ideoloških razlika, predrasuda i dnevnopolitičkih prepucavanja, a realizacija većine u Gradskom vijeću i izbor gradonačelnika koji će biti lider koji okuplja, spaja, gradi i razvija, moraju, u imperativnom smislu, postati strateška i najvažnija aktivnost "državotvornih i gradotvornih patriotskih snaga".

Zbog toga poziva sve građanke i građane Mostara u BiH i izvan BiH, da obvezno izađu na izbore i svojim glasom odrede u kakvom Mostaru žele u budućnosti živjeti.

- Želim posebno naglasiti dva bitna razloga zbog čega svi koji imaju pravo glasa trebaju odvojiti pola sata za izbore kao jedan od najvažnijih događaja u zadnjem desetljeću u Mostaru. Prvi je činjenica da "probosanske političke snage", Koalicija za Mostar 2020., u čijem kreiranju sam i osobno sudjelovao i čije liste krase izvanredni kandidati s posebnim akcentom na dr. Zlatka Guzinu i BH blok Mostar, koje žele jedinstven, multietnički, demokratski, antifašistički, moderan, europski i prosperitetan Mostar, mogu računati na sigurnu pobjedu jedino ako izlaznost birača koji žele jedinstven i uspješan Mostar bude značajno veća u odnosu na opće izbore koji su održani prije dvije godine. A drugi je da se glasanjem za jedinstven, demokratski, multietnički, antifašistički i europski organiziran i uređen grad Mostar, pošalje jasna poruka onima iz susjedne R Hrvatske koji još uvijek gaje paternalisticke namjere prema BiH i pokušavaju biti tutori nad izbornim procesom u Mostaru, da je BiH suverena država a Mostar grad ponosnih i dostojanstvenih građana koji vole svoj grad, svoju tradiciju i kulturu, i koji, što je najvažnije, misle svojom glavom i osjećaju svojim mostarskim i bosanskohercegovačkim srcem - istaknuo je Zvizdić.

Uputio je apel svim predstavnicima Koalicije za Mostar 2020. i BH bloka Mostar, da odmah i neizostavno prekinu s međusobnim prepucavanjima i da politiku neproduktivne i neracionalne političke borbe zamijene politikom suradnje, kompromisa i neophodnog zajedničkog djelovanja kao temelja na kojem će se graditi budući razvojni potencijal Mostara.

- Najvažniji zadatak predstavnika koalicija i politika jest da svojim vizijama i programima uvjere glasače da je kardinalno važno da izađu na izbore 20. prosinca i glasaju za "politike koje žele i promoviraju jedinstven Mostar kao mjesto ugodnog življenja i unosnog poslovanja".

- I da biračima uliju nadu i optimizam da se taj strateški važan cilj sasvim sigurno može ostvariti, jer, kako je to jednom rekao Nelson Mandela "Pametne glave i dobra srca oduvijek su bili nepobjediva kombinacija - zaključio je Zvizdić. 

Dnevnik.ba