StoryEditor
dan neovisnosti

Zvizdić iz Mostara pozvao NATO da dođe u Brčko, Džaferović objašnjavao zašto su “naši vojnici ginuli”

Piše N. Turić  /  01.03.2022., 15:58h
Bošnjački politički dužnosnici, Šefik Džaferović i Denis Zvizdić, danas su u Mostaru dali izjave povodom dana neovisnosti BiH. Govorili su o NATO-u i tomu za što su bošnjački vojnici ginuli u ratu.
image

Denis Zvizdić

N. TURIć - Dnevnik.ba
 „Ovo je vrijeme kada je obnovljena bh. državnost i kada smo mi slobodnom voljom građana BiH se opredijelili da živimo  u nezavisnoj, cjelovitoj i suverenoj Bosni i Hercegovini. To je datum bosanskohercegovačkog identiteta  i zajedništva“, rekao je Denis Zvizdić, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, inače član stranke narod i pravda a nekadašnji istaknuti SDA-ovac.

Zvizdić pritom nije objasnio što je točno bh. identitet, no zato je naglasio kako  živimo u posebnom vremenu. 

 „Svi nasrtaji na BiH uključujući i ove blokade, udar na njezin ustavni sistem naravno da neće uspjeti jer BiH ima dovoljno unutrašnjih kapaciteta i prijatelja iz međunarodne zajednice koji će nam pomoći da osiguramo siguran i prosperitetan put Bosne i Hercegovine. U tom smislu ovo je pravo vrijeme i imajući u vidu i zadnje događaje i agresiju Ruske Federacije na samostalno međunarodno priznatu državu Ukrajinu smatram da je pravo vrijeme da u prvom koraku NATO pošalje svoje vojnike u Bosnu i Hercegovinu, te da ih rasporedi na određeni broj vrlo bitnih točaka unutar Bosne i Hercegovine pogotovo u Brčko Distrikt, a također da se krene razmišljati da se Bosne i Hercegovina primi u NATO savez kao njezin punopravni član“, kazao je Zvizdić. 

Dodaje kako je Europa konačno uvidjela o čemu se radi na Balkanu i Istoku Europe. Ističe kako je došlo vrijeme za jednu vrstu europskog i američkog, nove snage i novog fronta u kojem bi bila uključena i Bosna i Hercegovina. 

„Bosna i Hercegovina je u situaciji ozbiljnih prijetnji za svoj integritet i postojanje. Njezini građani su skoro  dvotrećinskom voljom izabrali uvid samostalnosti, put borbe za cjelovitu BiH, put borbe za slobodu”, rekao je nekadašnji član SDA.

Prvi bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je pak rekao kako “još uvijek nismo ostvarili onakvu Bosnu i Hercegovinu za koju su se borili naši vojnici”, jasno prisvojivši cijelu BiH za Bošnjake.

“Postoje brojne opstrukcije, blokade, smetnje jer su te retrogradne velikodržavne ideologije nažalost još uvijek žive i u borbi s njima, dakle političkoj borbi. Mi smo napravili kompromis da BiH danas bude mnogo snažnija i stabilnija“, rekao je Džaferović. 

Dnevnik.ba

14. travanj 2024 16:12