StoryEditor
new york

Zvizdić i Guterres: "UN prati i snažno podržava euroatlantski put BiH"

Piše fena  /  15.02.2023., 11:45h

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić sastao se u New Yorku sa glavnim tajnikom Ujedinjenih naroda Antoniom Guterresom, kojeg je upoznao s aktualnom političkom, ekonomskom i sigurnosnom situacijom u Bosni i Hercegovini, kao i s činjenicom da je formirano novo i progresivnije Vijeće ministara BiH koje je spremno da radi na realizaciji ključnih vanjskopolitičkih ciljeva, a to su EU i NATO integracije, jačanje vladavine prava i unapređenje ekonomske situacije.

Zvizdić se osvrnuo i na važnost produženja EUFOR misije u BiH i rekao da, sve dok postoje intencije domaćih političara za podjele ili secesionističke ideje, kao i težnje susjeda da budu tutori i da se miješaju u naše odnose, važno je da misija EUFORA bude u BiH. 

Ključna poruka sa današnjeg sastanka s glavnim tajnikom UN-a je da je arhitektura zapadnog Balkana završena i da Bosna i Hercegovina ide u pravcu euroatlantskih integracija. 

Guterres je rekao da UN prati i snažno podržava euroatlantski put Bosne i Hercegovine kao cjelovite, jedinstvene, suverene i politički nezavisne države.

Sastanku je prisustvovao i stalni predstavnik BiH pri Ujedinjenim narodima, veleposlanik Sven Alkalaj - navodi se u priopćenju iz Ureda Zvizdića, prenosi Sektor za odnose s javnošću PSBiH.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 09:06