Article_Top_970x250

Zvizdić: Hoće li se Izborni zakon pojaviti kao jedan od uvjeta za kandidatski status ostaje da se vidi

Predsjedavajući Vijeća ministara

Zvizdić: Hoće li se Izborni zakon pojaviti kao jedan od uvjeta za kandidatski status ostaje da se vidi

velj 17, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Kandidatski status je važan za BiH, omogućava novi pristup fondovima i njihovo povećanje, napominje Zvizdić.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić koji predvodi bh. izaslanstvo na Sigurnosnoj konferenciji u Munchenu, izjavio je za Televiziju N1 da je dobio pozitivne poruke od europskih dužnosnika nakon što je Bosna i Hercegovina odgovorila na više od tri tisuće pitanja iz Upitnika Europske komisije.

Zvizdić se danas susreo s europskim komesarom za proširenje Johannesom Hahnom te je u vezi s bh. odgovorom na Upitnik, dobio, kaže, dobre poruke, a prvenstveno dobrom smatra onu definiranu Strategijom Europske unije za zapadni Balkan, koja je dala sasvim dovoljno širok okvir svakoj zemlji regije da, ako postigne unutarnji konsenzus i nastavi ubrzano raditi na europskim integracijama, može preteći susjede i praktično postati lider europskih integracija.

- Što se tiče odgovora na Upitnik, sasvim sam siguran da smo to uradili vrlo odgovorno i profesionalno i u daljoj proceduri dobivanja kandidatskog statusa, osim ako ne bude novih uvjeta, na bazi ovih odgovora i vjerojatno dodatnih pitanja ili pojašnjenja, koje su dobile sve zemlje u regiji pa će dobiti i BiH, sasvim izvjesno i sigurno ćemo dobiti kandidatski status - rekao je Zvizdić.

Upitan ima li nagovještaja o eventualnim novim uvjetima Bosni i Hercegovini budući da se to dešavalo i drugim zemljama, predsjedavajući Vijeća ministara BiH podsjetio je na posjet u prosincu komesara Hahna Bosni i Hercegovini, kada se govorilo o četiri vrste aktivnosti - setu zakona o trošarinama, usvajanju strategije ruralnog razvoja i proračuna na nivou BiH i entiteta te na koncu, pripremi odgovora na Upitnik, prenosi Fena.

- Tada je to izgledalo kao skoro nemoguć zadatak za vlasti BiH, imajući u vidu političke turbulencije i prijevremeno započetu izbornu kampanju. Ipak, za dva mjeseca uspjeli smo realizirati sve aktivnosti - od trošarina do Upitnika. Dakle, da li će biti novih uvjeta, uistinu ne znam, u ovom trenutku jedini formalni uvjet za kandidatski status je kvaliteta naših odgovora i oni su sigurno na zadovoljavajućoj razini što se tiče Europske komisije - riječi su predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

U zadnje vrijeme, napomenuo je on, sve više se govori o Izbornom zakonu, a hoće li se on u nekoj fazi pojaviti kao uvjet, odnosno ne sam zakon nego implementacija presude 'Sejdić i Finci', ostaje da se vidi u narednih nekoliko mjeseci, kazao je.

Zvizdić se nada da to neće postati preduvjet za kandidatski status budući da u BiH još nema konsenzusa o ovom važnom sustavnom zakonu, što bi moglo usporiti procedure.

Kandidatski status je važan za BiH, omogućava novi pristup fondovima i njihovo povećanje, napominje Zvizdić.

- Na kraju krajeva, mislim da bi to na neki način trebalo da bude odgovor Europske unije na ogromne napore i trud koji smo uložili u posljednjih trideset mjeseci, kada smo realizirali sve aktivnosti na koje je Bosna i Hercegovina čekala skoro deset godina - zaključio je u ovom razgovoru za TV N1 predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250