Article_Top_970x250

Zvizdić: Dačić ponovno šalje hegemonističke poruke agresivne Miloševićeve velikosrpske politike

reakcija

Zvizdić: Dačić ponovno šalje hegemonističke poruke agresivne Miloševićeve velikosrpske politike

svibnja 03, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Nitko u BiH, niti u međunarodnoj zajednici, nije naivan da ne razumije da je tkz. “mirni razlaz” koji propagira Dodik samo eufemizam za nasilno odcjepljenje bh. entiteta RS iz sastava cjelovite BIH, i da je tkz. “srpski svet” samo nova sintagma za projekt velike Srbije, koji Dačić očigledno ponovo zagovara, a koji predstavlja anticivilizacijski i povijesno prevaziđen koncept koji živi još samo u glavama rigidnih nacionalista i šovinista - smatra Zvizdić.

Maliciozna izjava predsjednika Skupštine Srbije Ivice Dačića “da je za Srbiju dobra stvar to što se prvi put u nekom papiru, iako neslužbenom, govori o mogućnosti neke vrste ujedinjenja RS i Srbije", predstavlja, suprotno načelima međunarodnog prava, direktan atak na suverenitet i teritorijalni integritet međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine i eklatantan primjer kako se najveći dužnosnici Srbije miješaju u unutarnje stvari susjednih država, ocijenio je zamjenik predsjedatelja  Zastupničkog doma parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić, prenosi Fena.

Po njegovim riječima, Dačić građanima BiH, kao i čitavom civiliziranom i demokratskom svijetu, po starom hegemonističkom refleksu i po uzoru na svoga učitelja i mentora koji je skončao u Hagu, ponovno šalje provokativne hegemonističke poruke agresivne Miloševićeve velikosrpske politike iz devedesetih godina prošlog stoljeća koja je vojno i moralno poražena, a njeni planeri i izvršitelji zbog počinjenih masovnih zločina i genocida, presuđeni pred međunarodnim sudovima.

- Nitko u BiH, niti u međunarodnoj zajednici, nije naivan da ne razumije da je tkz. “mirni razlaz” koji propagira Dodik samo eufemizam za nasilno odcjepljenje bh. entiteta RS iz sastava cjelovite BIH, i da je tkz. “srpski svet” samo nova sintagma za projekt velike Srbije, koji Dačić očigledno ponovno zagovara, a koji predstavlja anticivilizacijski i povijesno prevaziđen koncept koji živi još samo u glavama rigidnih nacionalista i šovinista - smatra Zvizdić.

Podsjeća da je o tome jednom proročanski, i sa moralnim i osobnim dignitetom govorio Bogdan Bogdanovića, veliki arhitekta i nekadašnji gradonačelnik Beograda:” Sve je uništeno i potrošeno. I to je rezultat srpskog nacionalizma, te nevjerojatne luđačke istrajnosti u stvaranju velike Srbije”.

- Prema tome, poruka koju bezuvjetno trebaju shvatiti i prihvatiti naši susjedi je da je BiH međunarodno priznata, cjelovita, nedjeljiva, multietnička, građanska, antifašistička, demokratska europska država i da nikada nijedan njen dio neće biti pripojen bilo kojoj drugoj državi. Za građane BiH očuvanje mira i stabilnosti ostaje imperativ, a očuvanje i zaštita suvereniteta i teritorijalni integritet nulti prioritet svih budućih aktivnosti - naveo je Zvizdić u priopćenju za javnost.

Dnevnik.ba