StoryEditor

Zvizdić: BiH se može nadati dobivanju kandidatskog statusa

Piše D  /  06.07.2019., 03:07h

Kako je rekao, glavne teme o kojima se govorilo u Poljskoj vezane su za perspektivu i mogućnosti zemalja zapadnog Balkana te jačanje procesa regionalne suradnje ovih zemalja.

"Razgovarali smo i o problemima koje imamo na Zapadnom Balkanu, pogotovo kada je riječ o CEFTA-i i 100% pristojbama Kosova Bosni i Hercegovini i Srbiji", precizirao je Zvizdić.

Dodao je i kako su dogovorena velika grant sredstava:

"Na prostoru Zapadnog Balkana uloženo je dvije i pol milijarde eura, BiH je do sada dobila 180 milijuna eura, a na ovom Summitu skoro 97 milijua eura granta."

Zvizdić je kazao kako je još jednom potvrđen europski put zemalja Zapadnog Balkana bez obzira na promjenu prioriteta unutar same EU:

"Pojedine zemlje EU, kao što je Francuska, napravili su neku prioritetizaciju koraka gdje se prvo mora doći do rekonstrukcije unutar EU pa onda i do proširenja na zemlje Balkana. Ali u izjavi premijera Poljske jasno je naznačeno da je perspektiva vrlo jasna i pozitivna, pesrpektiva za svih šest zemalja na prostoru Zapadnog Balkana. U kojoj dinamici će se realizirati zavisi od svake zemlje."

No, u kojoj dinamici će biti realiziran europski put ovih zemalja zavisi od svake države pojedinačno, istakao je:

"Očekujemo te pozitivne signale u listopadu i svakako, ako BiH uspije završiti određene elemente iz Akcijskog plana kojeg pripremamo u ovom trenutku za realizaciju preporuka, onda  se sasvim sigurno i BiH može nadati i vrlo realno očekivati dobivanj kandidatsog statusa."

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH objasnio je kako su rezultati ovog Summita nastavak sporazuma u Londonu poput onog koji je donio manje cijene roaminga u regiji.

O formiranju Vijeća ministara

Komentirao je i zastoj u pregovorima o novom Vijeću ministara

‘‘Više puta smo razgovarali o toj temi, kad svi govore o formiranju Vijeća ministara da se prije svega misli na procedure o poštivanju Ustava. Mi čekamo da Predsjedništvo imenuje mandatara i od tog trenutka kako je zakonom propisano, za 35 dana ćemo imati novo Vijeće ministara. Kad će to biti, morate pitati predsjedatelja i članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine‘‘, ispričao je Zvizdić.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 10:30