Article_Top_970x250

Zvizdić: BiH dobila 96,8 milijuna eura grant sredstava za izgradnju autoputa

skup u poljskoj

Zvizdić: BiH dobila 96,8 milijuna eura grant sredstava za izgradnju autoputa

srp 05, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić sudjeluje danas na Samitu premijera zapadnog Balkana (WB6+EU8) u poljskom gradu Poznanu.

Na Samitu koji se održava u okviru Berlinskog procesa Bosni i Hercegovini je odobren paket od tri investicijska projekta u oblasti transporta. Riječ je grant sredstvima u iznosu od 96,8 milijuna eura za dionice autoputa na koridoru Vc (dijelovi dionica Vukosavlje-Doboj, Zenica sjever-Žepče jug i Žepče jug-Doboj jug). Ukupna vrijednost ova tri projekta iznosi 433,39 milijuna eura.

Zvizdić je tokom obraćanja  rekao da budućnost članstva u EU ostaje za Bosnu i Hercegovinu i cijelu regiju put koji nema alternativu i  da je perspektiva članstva  poticaj za sve reformske procese u društvu, javnoj upravi i privredi. Naglasio je da puna integracija zapadnog Balkana služi najboljem interesu kontinenta i da je neophodno  zadržati zamah proširenja utemeljen na regionalnoj saradnji, dobrosusjedskim odnosima i načelu vlastite zasluge. Dodao je da, iako su zemlje u različitim fazama reformi i razvoja, dijele jednu zajedničku osobinu, da su ispod europskog projeka po razvijenosti.

Stoga je potrebno da države zapadnog Balkana, rekao je Zvizdić, udruže napore da kako bi prevladale taj jaz i  građanima pružile viši životni standard, bolju socijalnu i zdravstvenu zaštitu, bolje obrazovanje i pravedniju raspodjelu društvenog bogatstva  ili se u suprotnom suočavaju sa društvenom i političkom nestabilnošću.

Zvizdić je rekao da su, dobra politička suradnja, politička stabilnost i ekonomske reforme, osnovni preduvjeti za prevladavanje glavnih problema na zapadnom Balkanu, te da je zajedničko tržište puno privlačnije investitorima ako nije podijeljeno nacionalnim granicama.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250