StoryEditor

Zvizdić: BiH bi početkom 2018. mogla dobiti kandidatski status

Piše D  /  29.07.2021., 22:04h

Nakon sastanka s članovima zajedničke komisije dva doma parlamenta BiH za europske integracije Zvizdić je novinarima izjavio kako je zadovoljan dosadašnjim tijekom provedbe plana reformi usvojenog potkraj 2015., kao i dinamikom ispunjavanja upitnika Europske komisije.

Ustvrdio je kako je do sada provedeno više od polovice planiranih reformi, a ispunjavanje upitnika odvija se unutar rokova koje su u BiH sami sebi zadali.

"Kada to realiziramo, realizirali smo ključni uvjet da BiH može dobiti kandidatski status", kazao je Zvizdić.  

Prikupljanje i sistematiziranje odgovora različitih tijela vlasti na pitanja Europske komsiije još traje, a očekuje se kako će u konačnici to rezultirati s oko 25 tisuća stranica teksta kojega potom valja još i prevesti.

Iz Europske komisije su potkraj 2016. godine, kada su uručili upitnik Zvizdiću, poručili kako s odgovaranjem ne treba žuriti jer će se ocjenjivati prije svega kvaliteta ponuđenih odgovora, a ne brzina kojom je to urađeno.

Vlasti u BiH ipak su odlučile učiniti to do srpnja, pretpostavljajući kako u tom slučaju na kandidatski status mogu računati do kraja ove ove godine ili najkasnije početkom iduće.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 09:41