Article_Top_970x250

Zvizdić: Bez suočavanja s istinom nemoguće je nadati se izgradnji povjerenja

predsjedavajući Vijeća ministara

Zvizdić: Bez suočavanja s istinom nemoguće je nadati se izgradnji povjerenja

ožu 20, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Današnja doživotna kazna ratnom zločincu Radovanu Karadžiću, bivšem predsjedniku Republike Srpske i civilnom zapovjedniku vojske Republike Srpske, za zločin genocida i niz udruženih zločinačkih pothvata, od izuzetne je važnosti za razumijevanje prošlosti, za bezuvjetno prihvaćanje istine i pravde, za djelomičnu satisfakciju porodicama nevinih žrtava, ali i za očekivani proces koji treba uslijediti zbog suživota i budućih generacija u BiH, a to je općedruštveno prihvaćanje presude i odricanje od genocidne i zločinačke ostavštine koju je iza sebe ostavio Karadžić, ocijenio je u izjavi za Fenu predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

- Bez suočavanja s istinom o počinjenim zločinima i zadovoljenjem pravde, nemoguće je zaliječiti rane prošlosti i nadati se izgradnji povjerenja i stabilnosti. Suosjećajući, prije svega, sa porodicama žrtava nadam se da će im današnja presuda pomoći da nađu mir i unutrašnju snagu za oprost i pomirenje - rekao je.

Zvizdić očekuje i poziva predstavnike onih politika koje su veličale ratnog zločinca Radovana Karadžića, da prihvate presudu, pređu na stranu istine i trajno osude i ograde se od onih koji su planirali, organizirali i izvršili masovne zločine, te da prestanu s anticivilizacijskim veličanjem presuđenih ratnih zločinaca i sramnom revizijom historijskih činjenica.

- Kao što smo svjedočili prije nekoliko dana, presuđeni ratni zločinac Karadžić je postao inspirator teroristima diljem svijeta, i on će zauvijek ostati samo to - inspirator i nalogodavac propalog hegemonističkog projekta i najtežih zločina protiv čovječnosti. Zato ličnosti poput Srđana Aleksića, a ne ratnog zločinca Radovana Karadžića, mogu biti pozitivni primjeri budućim generacijama - kaže Zvizdić.

Zbog toga, smatra on, svi politički akteri trebaju usmjeriti fokus djelovanja ka poboljšanju sadašnjosti i osiguranju prosperitetne budućnosti, kako se ne bi generacijama koje dolaze ponavljali isti užasi kroz koje smo sami prolazili.

- Nema bolje zaostavštine koju možemo ostaviti našoj djeci od mira, stabilnosti i prosperitetne budućnosti Bosne i Hercegovine. Neka današnja presuda bude opomena za sve koji još uvijek nisu raskrstili sa velikodržavnim idejama i projektima. I neka bude poticaj za izgradnju povjerenja i pomirenja, i “rađanja” bosanskohercegovačkog Willy Brandta - zaključio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, prenosi FENA.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250