StoryEditor

Žustra rasprava o Programu reformi u Zastupničkom domu PSBiH

Piše D  /  20.11.2019., 02:11h

Naime, zastupnik SDP-a Zukan Helez tražio je da se na dnevni red uvrsti i informacija o jučerašnjem dogovoru članova Predsjedništva BiH i usvojenom Programu reformi BiH.

On je rekao da se "cijela država trese, a mi nemamo točnu informaciju".

Zastupnik SDS-a Dragan Mektić podržao je Heleza kazavši: "Ovo je strateško pitanje budućnosti BiH i njenih građana".

"Prema mojim informacijama, ovaj dokument zaključan je u sefovima članova Predsjedništva BiH, i, prema naređenjima nekih međunarodnih faktora, on se javnosti ne smije pokazati dok ne dobijemo potvrdu da ga je prihvatio NATO u Bruxellesu", rekao je Mektić.

Naveo je da je došao do informacija da se u usvojenom dokumentu nigdje ne spominje vojna neutralnost RS-a, te da o statusu i učlanjenju BiH u NATO neće odlučivati niže razine vlasti, nego isključivo državni organi i institucije.

"U tom dokumentu nalaze se stvari vezane za reformu obrane i sigurnosnog sektora. Samim tim isključuje se i poništava Rezolucija NSRS-a o vojnoj neutralnosti i ja mislim da je posebno u interesu naroda u RS-u, nas koji ga ovdje predstavljamo, važno da imamo taj dokument i da se uvjerimo da se u njemu nigdje ne spominje vojna neutralnost i da o učlanjenju u NATO neće odlučivati niže razine, odnosno ni RS ni FBiH", rekao je Mektić.

I zastupnik PDP-a Branislav Borenović zatražio je da se danas razgovara i o dokumentu jučer usvojenom u Predsjedništvu BiH.

Budući da je napomenuto da bi za svaku točku koja je na dnevnom redu trebao biti materijal, zastupnik SDP-a Saša Magazinović pojasnio je da je to u ovom slučaju nemoguće, jer je točka usmjerena na to da se materijal traži.

"Pozdravljam dogovor i ako sam dobro shvatio gospodu Šarovića, Džaferovića i Komšića, mi idemo prema NATO-u. Mislim da je bio pošten stav da se poštuje zakon i Ustav", kazao je Magazinović.

Zastupnik SDA Adil Osmanović naglasio je da Klub SDA nije potpisnik zahtjeva za održavanje sjednice, ali je spreman sudjelovati u sjednici, no samo o prvobitno predloženoj točki dnevnog reda, jer se radi o izmjenama kojima bi se onemogućile buduće blokade rada doma.

SNSD-ov zastupnik Staša Košarac smatra da uopće nije bilo potrebe za sjednicom jer su oni dostavili imena članova radnih tijela te je ponovio da je SNSD i protiv sjednice, a i protiv izmjena poslovnika.

Predsjedatelj Kluba zastupnika SNSD-a Staša Košarac je kazao da su Mektićeve tvrdnje kontradiktorne, upitavši kako zna detalje Programa reformi BiH, a istovremeno kaže da je dokument zaključan u sefovima.

Košarac se usprotivio održavanju današnje sjednice Zastupničkog doma sa zahtjevom za izmjenu poslovnika ovog doma, ističući da je riječ o bitnom dokumentu koji se ne mijenja u hitnoj proceduri, piše Klix.ba.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 08:54