Article_Top_970x250

Župa Drvar: Nije odlučivala struka, nego viša politika

PRAVA KATOLIKA

Župa Drvar: Nije odlučivala struka, nego viša politika

tra 26, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Nakon što je početkom ovog mjeseca stigao negativan odgovor Općine Drvar na zahtjev Župe sv. Josipa za izdavanjem lokacijske informacije (urbanističke dozvole) za rekonstrukciju i dogradnju višenamjenskog objekta na crkvenoj zemlji, Župa Drvar uložila je žalbu Ministarstvu graditeljstva, obnove, prostornog uređenja i zaštite okoliša Hercegbosanske županije u Livnu.

Župa smatra kako su nadležne općinske službe pogrešno i nepotpuno utvrdile činjenično stanje, povrijedile odredbe upravnog postupka i pogrešno primijenile materijalno pravo te da u izdavanju negativnog rješenja nije odlučivala pravna struka, nego viša politika. U Župi Drvar i Banjolučkoj biskupiji nadaju se da će druga instancija, tj. resorno ministarstvo Vlade HBŽ-a, poništiti rješenje Općine Drvar i izdati urbanističku dozvolu za rekonstrukciju i dogradnju višenamjenskog objekta u vlasništvu Župe za karitativne i druge djelatnosti te da će tako pobijediti pravo, pravednost i vladavina zakona, prenosi Večernji.ba

Kršenje prava

“Odbijanjem davanja urbanističke dozvole za rekonstrukciju objekta u vlasništvu Župe Drvar nastavlja se višegodišnja politika vjerske nesnošljivosti i samovolje koju provode općinske vlasti u Drvaru prema Katoličkoj crkvi. Takvoj politici zasigurno je doprinijela i dosadašnja pasivnost i nezainteresiranost svih razina vlasti hrvatskog naroda u BiH da se ovaj problem riješi. Posljedica takve politike je da ni nakon 24 godine katolici Drvara nemaju svoje crkve, što je najgrublje kršenje i božanskih i ljudskih zakona”, priopćili su iz Župe Drvar, dodavši kako smatraju da su “čista manipulacija i ‘prodaja magle’” nedavne izjave visokih dužnosnika drvarskog SNSD-a da Općina Drvar ne može izdati dozvolu za izgradnju katoličke crkve budući da ona nije predviđena po još uvijek važećem regulacijskom planu iz 80-ih godina.

Regulacijski plan

“Naime, u gradskom parku u Drvaru se trenutačno gradi veliki betonski križ u čast poginulih boraca Vojske RS koji također nije bio predviđen po regulacijskom planu iz 80-ih, ali je, unatoč tomu, Općina Drvar izdala sve potrebne dozvole za njegovu izgradnju”, navode iz Župe.

Dnevnik.ba

 

Tagovi: