StoryEditor

Zukorlić: Treba ispitati i zločine Nasera Orića

Piše D  /  20.01.2020., 09:01h

Muftija Zukorlić kaže da sve što će doprijeti relaksaciji odnosa, koji su ušli u stanje napetosti nakon događaja u Potočarima, treba podržati. On u tom pogledu posjet Predsjedništva BiH i doček premijera Vučića smatra pozitivnim iskorakom, prenosi Kurir.

Poslije Vučićevog odlaska u Potočare, o odlasku Bakira Izetbegovića u Kravice da oda počast stradalim Srbima Zukorlić kaže:

– Odnos prema zločinima je nažalost postao talac dnevnopolitičke percepcije odnosa i to jest jedan od velikih problema i kad je u pitanju genocid u Srebrenici i svi zločini koji su se događali na ovim prostorima. Odnos prema žrtvama ne bi trebalo biti igra šaha, pa sada vi povučete potez, pa mi povučemo potez, kaže muftija Zukorlić i dodaje da nije razočaran što deklaracija o Srebrenici nije usvojena. Po njemu pitanje valorizacije genocida nije ni rješivo ni konačno bilo kakvom deklaracijom, pa ni rezolucijom UN-a.

Na pitanje je li moguće pomirenje Srba i Bošnjaka ukoliko Srbi procesuiraju svoje zločince, a Bošnjaci svoje slave kako heroje poput Nasera Orića, muftija Zukorlić kaže:

– Sve što tražim od drugih, tražim i od svojih. Etnička pitanja nemaju vjersku i nacionalnu boju i vrijednost su za sebe. Ne možete drugome držati lekcije, a sebe zaboravljati, kaže on.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 19:40