StoryEditor

Zukorlić dobio službeno osiguranje, ISIL mu prijetio smrću

Piše D  /  08.10.2018., 08:10h

Narodni poslanik i predsjednik Odbora za obrazovanje u Skupštini Srbije Muamer Zukorlić dobio je službeno osiguranje zbog prijetnji likvidacijom, koje mu je putem društvenih mreža uputila oružana skupina Islamska država Irak i Levant.

Proteklih godina spisak štićenih osoba je prepolovljen, ali je Zukorlić jedan od rijetkih koji su dodati na spisak, navodi beogradki dnevni list Blic i, pozivajući se na neimenovani izvor, dodaje da je povod za osiguranje poziv na njegovu likvidaciju.

Na portalu Rumi, koji je pod kontrolom ISIL-a, objavljen je tekst u kojem se poziva na smrt Zukorlića, ali i još nekoliko vjerskih autoriteta iz Bosne i Hercegovine.

Službe ozbiljno shvatile prijetnje

"Prijetnje Zukorliću nadležne srpske službe su ozbiljno shvatile, zato je i dobio službeno osiguranje. Pitanje je do kada će ono trajati, jer u većini slučajeva je mnogo lakše dati nekome osiguranje nego ga poslije povući. Takva odluka povlači veliku odgovornost, pošto se i donosi na osnovu ozbiljnih procjena. Druga je stvar što neki osiguranje shvaćaju kao statusni simbol, pa te ljude koriste i kao nosače", navodi neimenovani izvor Blica.

Kako list navodi, ovu informaciju je potvrdio i sam Zukorlić.

"Osiguranje sam dobio zbog ugrožene sigurnosti, zbog prijetnje ubojtvom ISIL-a. Preteća snimka objavljena je putem Facebooka", rekao je Zukorlić.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 14:36