StoryEditor

Zukić ´zatečen´ odlukom Pompea: "Nastavak pritiska domaćih faktora"

Piše D  /  29.05.2020., 10:05h

‘‘Zatečen sam odlukom američkog državnog tajnika Mikea Pompea zbog odluke o zabrani mog ulaska u SAD‘‘, kazao je za Oslobođenje Amir Zukić, bivši glavni tajnik SDA nakon objavljivanja odluke da je nepoželjan u SAD-u. 

‘‘Zatečen sam ovom Odlukom, iz razloga što sam podnio ostavke na sve pozicije u SDA prije dvije godine kako bih neopterećeno mogao dokazati svoju nevinost na sudu. Zanimljivo je da je ova odluka donesena iako se nisam obratio u SAD i kada sam se povukao iz javnog života. Presumpcija nevinosti je osnova u svim demokratski uređenim zemljama‘‘, rekao je Zukić.

Kaže kako su pritisak koji se pravi na njega i informacije koje su dostavljene administraciji SAD-a da donesu ovakvu odluku nastavak pritisaka domaćih faktora.

‘‘Pozivam administraciju SAD da se uključi aktivno u moj predmet, a tako i u ostale, te da utvrde stupanj krivnje ili nevinosti, kao i koliko ima umiješanosti političkih faktora u procese. Bez obzira na odluku SAD-a, podržavam rad američke administracije i doprinose koji su oni dali u Bosni i Hercegovini‘‘, kazao je Zukić u izjavi za Oslobođenje.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 04:35