Article_Top_970x250

Zufer Dervišević nakon 24 godine smijenjen s pozicije direktora Financijske policije FBiH

razriješen dužnosti

Zufer Dervišević nakon 24 godine smijenjen s pozicije direktora Financijske policije FBiH

velj 29, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Radio Slobodna Europa

Zufer Dervišević više nije direktor Financijske policije Federacije BiH. Vlada FBiH u petak ga je razriješila dužnosti glavnog inspektora Financijske policije zbog ispunjavanja zakonskih uvjeta za umirovljenje.

Kako je priopćeno, Vlada je za vršitelja ove dužnosti, na period do najviše tri mjeseca, odnosno do okončanja natječajne procedure, a u skladu sa Zakonom o državnoj službi u FBiH, imenovala Amela Topalovića.

Tako je Dervišević, za kojeg se nekoć pisalo da je vječni direktor, smijenjen nakon što je 24 godine proveo na funkciji direktora Financijske policije FBiH. On je, naime, na čelu ove policije, koja obavlja financijske istrage i služi kao alat policijskim agencijama i tužiteljstvima, imenovan još davne 1996. godine.

Od tada je "preživio" čak šest premijera, Edhema Bičakčića, Aliju Behmena, Ahmeta Hadžipašića, Nedžada Brankovića, Mustafu Mujezinovića, Nermina Nikšića. Sedmog, Fadila Novalića, koji se nalazi u tehničkom mandatu, nije "preživio".

Zanimljivo je da je tijeom mandata skoro svih ovih premijera bilo pokušaja da se on smijeni. Preciznije, bilo je osam pokušaja smjene, ali nijedna nije uspjela.

Najdalje je otišla Vlada Edhema Bičakčića, koja je donijela odluku o njegovoj smjeni, ali je odlukom tadašnjeg visokog predstavnika Wolfganga Petritscha Dervišević vraćen na dužnost.

Dnevnik.ba