StoryEditor

Zrak zagađen širom BiH, najkritičnije u Sarajevu

Piše D  /  01.01.2020., 10:01h

Građani ovih gradova većinu zimskih dana protekle godine proveli su s visokim iznosima zagađenih čestica PM2 i PM10, a slične vrijednosti zabilježene su i početkom 2020.

Prema podacima uređaja za praćenje kvalitete zraka, koji se nalaze u okviru kompleksa Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu, indeks kvalitete zraka jutros u 8:00 sati iznosio je 252 i okarakteriziran je kao vrlo nezdrav.

Vrlo zagađen zrak Sarajlije su udisale i u prvim satima Nove godine, a prema podacima američkog veleposlanstva indeks kvalitete u ponoć je iznosio 293.

Zbog zagađenog zraka, naročito tijekom jesenjeg i zimskog perioda, Sarajevo se vrlo često nalazi na nezahvalnoj listi najzagađenijih gradova u svijetu.

Prema posljednjim mjerenjima Udruge Eko akcija, vrlo nezdrav zrak jutros je zabilježen i Zenici, gdje je u 8:00 sati indeks kvalitete iznosio 219.

U Lukavcu je indeks kvalitete zraka jutros iznosio 249, a u Tuzli 184.

Iz Udruge upozoravaju da su kod osoba s respiratornim oboljenjima, poput astme, zbog loše kvalitete zraka moguća značajna pojačanja simptoma i intenziteta bolesti. Također, povećana je vjerojatnoća negativnih posljedica po respiratorne organe stanovništva.

"Oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji moraju izbjegavati bilo kakve aktivnosti tijekom boravka vani. I svi ostali morali bi izbjegavati produžena ili veća naprezanja tijekom boravka vani", navode iz Eko akcije.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 09:11