StoryEditor
izborni zakon

Zovko uputila prosvjedno pismo zbog pristranog ponašanja zastupnika Zelenih na temu BiH

Piše desk  /  06.03.2024., 12:50h

Eurozastupnica Željana Zovko uputila je prosvjedno pismo predsjednici Europskog parlamenta Roberti Metsoli, predsjedniku Odbora za vanjske poslove EP-a Davidu McAllisteru i predsjednici Konferencije predsjednika izaslanstava EP-a Inmi Rodríguez-Piñero, u vezi, kako je navela, jednostranog i pristranog ponašanja zastupnika Romea Franza iz stranke Zelenih, prilikom organiziranja aktivnosti izaslanstva za odnose s BiH i Kosovom kojim Franz predsjeda, a u kojem je zastupnica Zovko potpredsjednica.

Zovko je već ranije upozoravala na problematično ponašanje spomenutog zastupnika, a najnoviji istup povezan je s jučerašnjim forumom o trenutačnim izazovima u Bosni i Hercegovini koji je Franz samoinicijativno organizirao ne poštujući pri odabiru govornika uključivost i raznolikost političkih perspektiva i etničkih pozadina.

‘‘Na spornom forumu Franz tako daje podij samo jednoj strani i to poglavito osobama koje osporavaju odredbe iz preambule Daytonskog Ustava BiH, a posljedično i Izbornog zakona te osobama poznatim po šovinističkim i kroatofobnim stavovima koje zagovaraju ukidanje konstitutivnih naroda‘‘, navodi se u priopćenju Europske pučke stranke.

Zovko smatra kako ovakvo postupanje stavlja prioritete stranačkih interesa iznad šireg cilja promicanja dijaloga i razumijevanja u regiji te podriva principe pravednosti i transparentnosti koje zagovara Europski parlament.

Naglasila je kako je Franz odbacio njezinu zabrinutost oko izbora govornika kao i da ga je bezuspješno tražila da dostavi kriterije po kojima je utemeljen postupak tog odabira.

Inicijativu za slanjem prosvjednog pisma podržali su i zastupnici Sunčana Glavak, Karlo Ressler, Tomislav Sokol i Ladislav Ilčić te su zajednički u pismu izrazili žaljenje i duboku zabrinutost za integritet i nepristranost postupaka Izaslanstva EP-a za odnose s BiH i Kosovom odnosno njegovog predsjednika Franza.

U pismu se ističe kako je izbor govornika na online forumu iznimno pristran te kao takav ograničen na jednostrani politički pogled unutar Bosne i Hercegovine, ignorirajući važne doprinose i uvide stručnjaka i dionika, koji predstavljaju različite perspektive na situaciju u zemlji, stoji u priopćenju.

U pismu se također ističe kako je nužno održati najviše standarde integriteta i pravednosti u europskim odnosima s BiH i ostatkom regije, pogotovo uzevši u obzir predstojeći sastanak Europskog vijeća.

Inače, Forum je održan uoči nadolazećeg Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU-a i BiH (SAPC), 13. i 14. ožujka.

Dnevnik.ba

22. lipanj 2024 17:33