StoryEditor
zastupnica u EP

Zovko: Sarajevska politika skrenula je priču s Izbornog zakona na "mogući sukob"

Piše fena  /  04.01.2022., 23:21h
Potpredsjednica izaslanstva Europskoga parlamenta za odnose s BiH i Kosovom Željana Zovko izjavila je u utorak u Mostaru, komentirajući aktualnu političku situaciju u našoj zemlji, da pozivi na sukobe i tenzije u BiH traže smirujući i konstruktivni odgovor, a izborna reforma veći angažman predstavnika Europske unije.

Komentirajući otkazani posjet posrednika u pregovorima oko izmjena izbornog zakona BiH - Matthewa Palmera i Angeline Eichhorst za nastavak učešća u medijaciji oko ovog pitanja i poruke veleposlanstva EU i SAD u BiH da će rezultati biti vidljivi kada stranke zajedno budu radile na pronalasku rješenja, Zovko je rekla kako se na toj razini ne može postići naročiti napredak.  

- Moje je mišljenje da se na toj razni ne može postići naročiti napredak koliko god mi imali iskusne diplomate jer ovakav stupanj krize u koji je BiH upala, traži angažman izaslanika EU - istaknula je Zovko. 

 Ona kao potpredsjednica vanjskopolitičkoga odbora u Europskom parlamentu traži da se na najvišoj razini EU uključi u ove pregovore.

- Sve ono što se tražilo od početka, što je tražila Hrvatska putem svojih zastupnika jest rješenje Izbornog zakona u BiH. No, vještom politikom Sarajeva dovedeno je do narativa na drugu stranu tj. da se priča o mogućem sukobu, a ne više o izbornom zakonu – pojasnila je Zovko.

Ako ne budemo našli rješenje izbornoga zakona onda će, smatra ona, zemlja biti prepuštena situaciji 'zamrznutoga mira'.

Željana Zovko predstavila knjigu "Moj rad u Europskom parlamentu"

Zastupnica Željana Zovko je prigodom posjeta Mostaru, u organizaciji Mladeži HDZ-a BiH, predstavila knjigu - priručnik onoga što jedan zastupnik u EP radi i svih onih aktivnosti koje je u posljednje dvije i pol godine činila i čini na tome da svoj mandat zastupnice u EP opravda.

Čitav fokus njezinog rada je, kaže, bio na tome da se razjasni, pitanje neriješene situacije položaja Hrvata i aktualna kriza BiH koja, smatra, može izazvati sigurnosne probleme i na samu EU i njezine građane.

Mladeži HDZ-a BiH poručila je da nije dovoljno samo davati potporu na izborima nego raditi na terenu i biti aktivan u svim sferama društva.

Dnevnik.ba

03. prosinac 2022 04:34