Article_Top_970x250

ZOVKO: ''Sa zebnjom gledam na prijetnje bošnjačkog lidera Komšića“; PETIR: "Nastavak diskriminacije Hrvata u BiH"

rasprava u ep

ZOVKO: ''Sa zebnjom gledam na prijetnje bošnjačkog lidera Komšića“; PETIR: "Nastavak diskriminacije Hrvata u BiH"

velj 12, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Europski parlament na svojoj je plenarnoj sjednici u Strasbourgu u utorak raspravljao o Izvješću komisije o BiH za 2018. koje sadrži i prijedloge hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu Marijane Petir. Četvrto Izvješće Europskoga parlamenta o izvješću Komisije zastupnicima je predstavio izvjestitelj Cristian Dan Preda, a na sjednici je sudjelovao i povjerenik za europsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn.

Uključivši se u raspravu zastupnica Petir je zahvalila izvjestitelju Predi što je prihvatio neke njezine prijedloge no kazala je da, "kada govorimo o BIH, čini se da unatoč naporima koje ulažemo i preporukama koje dajemo, sve ostaje mrtvo slovo na papiru".

"Unatoč zahtjevu Vijeća i Parlamenta u BiH nije promijenjen izborni zakon što je rezultiralo dodatnom diskriminacijom Hrvata koji kao konstitutivni narod čak nisu u mogućnosti izabrati niti svog člana predsjedništva. To je samo kontinuitet sustavne diskriminacije spram Hrvata u BiH koja se događa u svim segmentima njihova života", kazala je Petir.

Ona je također naglasila kako je mjesto BiH u Europskoj uniji i to želi svim srcem, no smatra kako "BiH prvo mora postati funkcionalna država jer je trenutačni institucionalni i pravni okvir nezadovoljavajući i neodrživ i zato Dayton treba doživjeti nadogradnju i izmjenu", istaknula je hrvatska zastupnica Petir.

S druge strane, Petir skreće posebnu pažnju i na pitanje zaštite okoliša.

"Unatoč tome što su moji amandmani kojima se poziva BiH da rad rafinerije u Bosanskom Brodu uskladi sa standardima zaštite okoliša, tu i dalje nema pomaka i građani Slavonskog Broda zbog toga trpe posljedice. Od BiH kao potpisnice međunarodnih okolišnih konvencija očekujemo da se počne pridržavati njihovih odredaba", rekla je Petir, prenosi Direktno.hr.

Na kraju rasprave Petir je iskazala zabrinutost porastom radikalizacije i povratkom stranih boraca u BiH što predstavlja sigurnosni izazov za cijelu regiju, stoga je pozvala bosanskohercegovačke vlasti da daju pravi i beskompromisni odgovor na to goruće pitanje.

 

Zovko: Sa zabrinjavajućom zebnjom gledam pozive bošnjačkog lidera Komšića

I zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko sudjelovala je u Strasbourgu na raspravi o izvješću o Bosni i Hercegovini za 2018.

Zovko je pozdravila dogovor koji su u nedjelju postigli lideri hrvatske i srpske konstitutivne zajednice u Mostaru za ubrzanje formiranja novog Vijeća Ministara sukladno preporukama povjerenice Mogherini i povjerenika Hahna koju su dali nakon izbora.

Zovko je naglasila da se bošnjačka konstitutivna zajednica mora ohrabriti da se pridruži ovim naporima i da se što prije formira Vijeće Ministara, jer je Bosna i Hercegovina suočena s gorućom migrantskom krizom poglavito u kantonu Bihać.

''Sa zabrinjavajućom zebnjom gledam pozive bošnjačkog lidera Komšića i njegove prijetnje upućene Republici Hrvatskoj. Nadam se da će uskoro s tim prestati i da će se prestati s tim obraćanjem prema jednoj članici Europske unije. Očekujem od vas, što veću pomoć od strane Bruxellesa i da konačno pređemo iz Dejtonske u Briselsku fazu jer Dayton se već odavno prekršio, a Bruxelles nije još ni počeo''.

Podsjetimo da je 6. veljače 2018 na sjednici Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta usvojeno Izvješće Komisije o napretku Bosne i Hercegovine za 2018. godinu. Usvojeno Izvješće poziva na implementaciju ključnih ustavnih, izbornih i političkih reformi s ciljem postizanja napretka u EU integracijama.

U izvješću o BiH uključeni su i amandmani zastupnice Zovko kojima poziva na donošenje Izbornog zakona sukladno odlukama Ustavnog suda te na formiranje Doma naroda Federacije sukladno odluci Suda, pozivajući se i na izjave Visoke predstavnice za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednice Europske komisije Federice Mogherini i povjerenika za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesa Hahna.

Zovko je upozorila na važnost postizanja kompromisa u formiranju vlasti, koja mora odražavati načelo legitimnog predstavljanja svih konstitutivnih naroda.

Nadalje, po pitanju problema legitimne zastupljenosti triju konstitutivnih naroda, koji je spomenut i u prethodnim rezolucijama Europskog parlamenta, Zovko je naglasila važnost implementacije cijelog niza reformi, uključujući izmjenu Izbornog zakona sukladno odlukama Ustavnog suda, kako bi se Bosna i Hercegovina preobrazila u potpuno učinkovitu, uključivu i funkcionalnu državu.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250