StoryEditor

Zovko: Rezolucija EU podržava zahtjeve za provedbom presude Ustavnog suda BiH

Piše D  /  25.06.2021., 03:06h

Zovko je, istovremeno, izrazila i žaljenje što zbog, kako je rekla, velikog pristiska zelene grupacije i lijeve grupacije, koje nisu u stanju prepoznati realnost situacije u BiH, amandman hrvatske delegacije nije prošao.

– Hrvatska delegacija je glasovala protiv ove rezolucije jer ne odražava realnost, premda je rezolucija ugradila najveći broj amandmana koje smo uložili, među kojima je i onaj o Mostarskom sporazumu, koji predstavlja princip legitimnog predstavljanja, zbog čega izražavam zadovoljstvo, kazala je Zovko, te dodala: -Rezolucija podržava zahtjeve za Izmjenom Izbornog zakona, uvažavajući poresude Ustavnog suda BiH i presude međunarodnih sudova. Rezolucija održava potrebu inkluzivnosti. U ovom trenutku ta se inkluzivnost podrazumjeva kao prava tri konstitutivna naroda, kazala je Zovko.

Naglasila je kako pozdravlja napore kako šefa europske diplomacije Borrella, američke administracije i državnog tajnika Blinkena, te veleposlanika Nelsona i Sattlera koji na terenu ulažu napore kako bi se reformirao Izborni zakon i implementirale presude i Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 18:07