StoryEditor
zastupnica u ep

Zovko: Pozivam Srbiju da pokaže reciprocitet u tretiranju hrvatske manjine

Piše fena  /  18.01.2024., 18:27h

Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta (EP) u Strasbourgu, zastupnici su raspravljali o stanju u Srbiji u svjetlu nedavnih izbora, a potpredsjednica Odbora za vanjske poslove i Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP) Željana Zovko naglasila je važnost suzdržavanja od donošenja zaključaka o regularnosti nedavnih izbora u Srbiji prije nego što se dobije konačno izvješće ODIHR-a.

Istaknula je potrebu za pažljivim analizama, pridržavanjem pravila i uvažavanjem pritužbi u skladu s pravilima provedbe izbora, priopćeno je iz EPP-a.

"Ono što mene prvenstveno zanima kao zastupnicu Hrvata u Europskom parlamentu, gdje god oni bili, da Srbija pokaže reciprocitet u tretiranju hrvatske manjine i da budu dionici u vlasti kad već nisu zbog izbornog sustava ušli u parlament", kazala je Zovko.

Uzevši u obzir trenutno stanje, navela je važnost daljnjih koraka prema demokratizaciji zemlje, poboljšanju izbornog procesa, te unaprjeđenju javnog diskursa u Srbiji.

Zovko je izrazila nadu da će formiranje vlasti biti provedeno efikasno, s obzirom na pokazatelje velike zastupljenosti stranke na vlasti u parlamentu.

Jednako tako, Zovko je naglasila da je Srbija trenutno na povijesnom raskrižju, te je potrebno uložiti napore kako bi se osigurala stabilnost, demokracija i poštivanje ljudskih prava u okruženju.

U svom parlamentarnom radu Zovko kontinuirano putem godišnjih izvješća o napretku Srbije ulaže amandmane koji ukazuju na poteškoće s kojima se susreće hrvatska manjina u Srbiji, a također, redovito poziva na rješavanje otvorenih pitanja, osobito pitanja nestalih u Domovinskom ratu.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 00:51