Article_Top_970x250

Zovko pozdravila plan EU-a za oporavak i ulaganja

Zastupnica u Europskom parlamentu

Zovko pozdravila plan EU-a za oporavak i ulaganja

svibnja 27, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen predstavila je na izvanrednoj plenarnoj sjednici Europskog parlamenta prijedlog instrumenta za oporavak od posljedica krize pandemije koronavirusa.

Izrazila je nadu da će s obnovljenim dugoročnim proračunom, koji sada iznosi ukupno 1850 milijardi eura, Europska unija biti u stanju na odgovarajući način odgovoriti na izazov koji je pred njom i pripremiti se za bolju budućnost. Prijedlog uključuje novi instrument oporavka pod nazivom EU nove generacije, u vrijednosti od 750 milijardi eura (500 milijardi eura bespovratnih sredstava i 250 milijardi eura kreditnih sredstava za države članice).

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko pozdravila je prijedlog.

"Prijedlog je napravljen kako bi se osiguralo da oni kojima je potrebna veća potpora mogu dobiti potrebna sredstva. Ovim proračunom možemo popraviti kratkoročnu štetu od krize tako da ulažemo u našu dugoročnu budućnost radeći na održivom društvu, poboljšanim digitalnim mogućnostima i otpornijem jedinstvenom tržištu" – kazala je Zovko.

Naglasila je da kao izvjestiteljica za vanjski financijski instrument IPA III posebno cijeni da se ovim prijedlogom Komisije nastavlja pružati potpora partnerima i susjedima, s obzirom na to da je pretpristupna pomoć povećana na 12,9 milijardi eura. Pored toga, Instrument za susjedstvo, razvoj i međunarodnu suradnju bit će povećan na 86 milijardi eura, priopćio je Ured zastupnice Zovko.

Dnevnik.ba