StoryEditor
Rasprava u Europskom parlamentu

Zovko podsjetila na opasno „soliranje“ Alkalaja oko Irana

Piše DESK  /  18.01.2023., 11:27h

Hrvatska eurozastupnica Željana Zovko je sudjelovala u raspravi o izvješću o provođenju zajedničke vanjske i sigurnosne politike Europske unije na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta.

Zastupnica Zovko je čestitala autorima izvješća te podvukla nužnost suočavanja s naraslim vanjskopolitičkim i sigurnosnim prijetnjama, kako jačanjem same EU tako i njezinom pojačanom suradnjom s NATO savezom.

Podvukla je nužnost nastavka politike proširenja EU na Zapadni Balkan te pozdravila dodjelu statusa kandidata Bosni i Hercegovini, okarakteriziravši to kao suočavanje sa sigurnosnim izazovima.Upozorila je da i pored nedavnih izmjena Izbornog zakona BiH, koje je također pozdravila, Hrvati i dalje nemaju svoga predstavnika u Predsjedništvu BiH.

Tu je činjenicu dovela u izravnu vezu s uzdržavanjem predstavnika BiH u Glavnoj skupštini UN-a pri raspravi o štetnim politikama Islamske Republike Iran, što je u oštroj suprotnosti s politikom EU-a. Podsjetila je da se u izvješću spominje nužnost zaštite jednakopravnosti i nediskriminacije svih građana i konstitutivnih naroda BiH sukladno Ustavu, te to također ocijenila ključnim sigurnosnim pitanjem.

Cijelo izlaganje zastupnice Željane Zovko možete vidjeti i poslušati OVDJE.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 14:33