StoryEditor
hrvatska europarlamentarka

Zovko: "Ovo što se radi protiv mene je gnusno, pokvareno i dio je predizborne kampanje"

Piše desk  /  20.02.2024., 13:30h

– Nakon održane izložbe djela pokojne veleposlanice BiH Lidije Topić Bouwen, koju je zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko organizirala u siječnju ove godine u Bruxellesu, uslijedile su brojne reakcije kojima se pokušao diskreditirati ovaj događaj.

Kako navodi Zovko u svom odgovoru, izložba je bila posvećena djelima Lidije Topić Bouwen koja uključuju skulpturu fra Didaka Buntića i skulpturu koja je homage mučeništvu i ubojstvu franjevaca na Širokom Brijegu uz djela pejsaža iz njezinog umjetničkog djelovanja tijekom godina.

- Željela sam odati dužno poštovanje pokojnoj Lidiji Topić, mojoj prijateljici i bivšoj veleposlanici BiH koja je Europskoj uniji predala aplikaciju za BiH 2016. godine i koja je bila protagonist zagovaranja da BiH dobije ulaznu kartu. Na taj način željela sam pokazati poštovanje, pokazati tko je ona i koliko je pretrpjela kada je nepravedno smijenjena – poručuje Zovko.

Ističe da je Lidija Topić Bouwen svu svoju bol i tugu prikazala kroz skulpturu franjevaca koji su pobijeni u Širokom Brijegu, odakle je rodom i njezina obitelj, kao i kroz skulpturu fra Didaka Buntića koji je bio spasitelj djece.

- Ovo što se radi protiv mene je apsolutno gnusno, pokvareno i izlazi iz svih okvira zdravog razuma. Za mene, koja sam uvijek željela pokazati da se mržnjom ne smije odgovarati, ovo je nerazuman čin koji ide protiv svega što je kršćanstvo, što me šokira od bivšeg svećenika koji koristi uglednu novinu kako bi širio takvu mržnju - podvukla je Zovko.

Smatra da je cilj medijskih natpisa njezino diskreditiranje te da je riječ o predizbornoj političkoj kampanji kojom se "na svaki način žele izokrenuti i radikalizirati" njezine aktivnosti u Europskom parlamentu.

Zovko je još podsjetila da je ona 2019. godine bila jedna od inicijatora i supotpisnika rezolucije Europskog parlamenta o osudi svih totalitarnih režima.

- Fašizam je ostavio nesreću iza sebe, ali je i komunizam ostavio teror, laži i široku mrežu na području bivše Jugoslavije. Stoga sam, pored te rezolucije, tražila otvaranje arhiva UDBA-e i KOS-a da se razjasni kriminalna mreža koja vlada na području bivše Jugoslavije, a koja vuče korijene iz tih režima. Paralelno s nacionalsocijalizmom i fašizmom, komunizam je bila totalitarna ideologija koja i danas ima odjeka u ekstremnom populizmu. Protiv toga se borim u Europskom parlamentu. Mi smo desni centar s kojim će, dok je na snazi, u Europi vladati mir, balans i tolerancija prema drugom i drugačijem – smatra hrvatska europarlamentarka.

Zovko napominje da posljednji medijski natpisi nisu izoliran slučaj te da je u posljednje vrijeme pojačan trend napada i lažnih informacija o njezinim aktivnostima. Osvrnula se na konferenciju o povijesnom značenju baštine pod zaštitom UNESCO-a, koja je u Bruxellesu održana uoči izložbe djela Lidije Topić Bouwen.

- Konferencija je održana u povodu obljetnice obnove Starog mosta. Ova dva događaja u Bruxellesu bila su momentum koji je trebao dati vizibilitet BiH. Ja sam veleposlanica koja je upisala Stari most na listu svjetske baštine zahvaljujući univerzalnoj vrijednosti pomirenja. Nažalost, univerzalna vrijednost pomirenja s godinama se uzurpirala od strane nekih – dodala je ona.

Zovko ističe kako su pojedinci, prije nego je upisan na svjetsku baštinu, Stari most željeli zadržati kao simbol razdvajanja, a ne spajanja i pomirenja.

- Uspjeli smo pokazati da je Mostar bio i da će biti simbol pomirenja, a ne simbol civilizacijskog konflikta čime neki žele, na osnovu rata, i danas ostvarivati svoje političke poene – istaknula je Zovko, zaključujući da se s takvim ponašanjem sam upis Starog mosta dovodi u pitanje.

Dnevnik.ba

13. travanj 2024 20:31