StoryEditor
BRUXELLES

Zovko: Ovo je prijelomni trenutak za definiranje geopolitičke uloge EU-a u godinama koje dolaze

Piše desk  /  24.03.2022., 11:47h
Zastupnici u Europskom parlamentu okupili su se u Bruxellesu na dvodnevnoj plenarnoj sjednici kako bi raspravljali i glasovali o važnim izvješćima, a dnevni red u najvećoj mjeri obuhvaća rasprave o posljedicama sigurnosne situacije na istoku Europe, prenosi Večernji list BiH.

Kanadski premijer Justin Trudeau obratio se Europskom parlamentu u posebnoj intervenciji na temu međunarodnog odgovora na rusku agresiju protiv Ukrajine. Zastupnici su također raspravljali o ishodu sjednice Europskog vijeća u Versaillesu 10. i 11. ožujka, o dnevnom redu današnjeg sastanka europskih šefova država i vlada te o aktivnostima koje je potrebno provesti s ciljem osiguranja pristupačne i održive energije.

Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove (AFET) Željana Zovko istaknula je kako se Europska unija nalazi u prijelomnom trenutku koji će definirati europske geopolitičke odnose u godinama koje su pred nama. “Unija je ovaj tjedan usvojila Strateški kompas i tako već poduzela određene korake prema snažnijoj europskoj sigurnosnoj i obrambenoj politici. Nadalje, Europska je unija iskazala jedinstvo strateškim mjerama i sankcijama koje je poduzela kao odgovor na tragediju u Ukrajini, te tako povećala svoju geopolitičku ulogu i globalni utjecaj“– poručila je Zovko. Pozdravila je najavljeno sudjelovanje američkog predsjednika Joea Bidena na sastanku Vijeća. “Pozivanjem američkog predsjednika, Europska unija je pokazala predanost snažnoj transatlantskoj suradnji i značaj koordiniranog djelovanja protiv Rusije” – naglasila je zastupnica Zovko.

Komentirajući nadolazeću sjednicu Vijeća, Zovko je pozdravila uspjeh premijera Plenkovića da u dnevni red uključi raspravu o Bosni i Hercegovini. Zahvaljujući hrvatskim diplomatskim naporima, Bosna i Hercegovina se spominje u novom Strateškom kompasu koji poziva na podržavanje načela ravnopravnosti i nediskriminacije svih građana i konstitutivnih naroda, kako je zajamčeno Ustavom Bosne i Hercegovine. Zovko je podsjetila da je nakon posljednjeg kruga pregovora o izbornom zakonu ključno da Europa iskaže potporu različitim stranama u postizanju konstruktivnog kompromisa koji poštuje prava svih konstitutivnih naroda, a kako je navedeno u Daytonsko-pariškom mirovnom sporazumu.

Europsko vijeće također će raspravljati o rastućim cijenama energije i načinima osiguravanja dostupnosti energije.

Zovko je pozvala na europski odgovor na ovu energetsku krizu: “Pored mjera koje blokiraju trenutna povećanja cijena, EU bi trebala ulagati u širu diverzifikaciju zaliha energije” – upozorila je Zovko, dodavši da Hrvatska može imati glavnu ulogu u opskrbi ukapljenim zemnim plinom putem novog terminala na Krku.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 03:43