StoryEditor
Zastupnica u EP-u

Zovko o proširenju EU: "Naša su vam vrata otvorena, a vani je hladno za one koji nisu dio obitelji"

Piše desk  /  19.10.2022., 20:29h

Zastupnici u Europskom parlamentu raspravljali su na plenarnoj sjednici o odnosima EU-a i zapadnog Balkana u svjetlu najnovijeg paketa proširenja, koji je prošli tjedan predstavio povjerenik za proširenje EU-a Oliver Varhelyi.

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko pozdravila je zaključke izvješća o zemljama zapadnog Balkana i preporuku Komisije da se Bosni i Hercegovini dodijeli status kandidata, priopćeno je iz njezinog ureda.

Navela je kako se u izvješću Komisije također ističe i kao krajnji prioritet poziva na sklapanje sporazuma o potrebnoj izbornoj reformi koja bi omogućila provedbu odluka Ustavnog suda BiH i međunarodnih sudova, te omogućila europsku budućnost svim trima narodima, odnosno Hrvatima, Bošnjacima i Srbima, te manjinama.

"Otkako je počela strašna agresija na Ukrajinu, EU je pokazala da svoje istočne granice neće ostaviti nezaštićenima, te je Ukrajini i Moldaviji dodijelila status kandidata. Status kandidata za BiH značio bi da brinemo i o sigurnosti na našoj južnoj granici", naglasila je Zovko, dodavši kako je proširenje više od ičega bilo, jest i bit će projekt mira i sigurnosti.

Pozvala je sve zemlje zapadnog Balkana da pažljivo shvate ova izvješća kao konstruktivnu kritiku i naprave potrebnu domaću zadaću kako bi iskoristili ovaj zamah.

"U ovom trenutku sve su europske prijestolnice fokusirane na proširenje, a oklijevanje je štetno za budućnost zemalja zapadnog Balkana. Naša su vam vrata otvorena, a vani je hladno za one koji nisu dio obitelji", zaključila je Zovko, navodi se u priopćenju.

Dnevnik.ba

20. veljača 2024 16:41