StoryEditor

Zovko: Ne smije biti sramota zločin nazvati pravim imenom

Piše D  /  17.01.2020., 10:01h

Nasilni ekstremisti i džihadističke skupine, kao što su Boko Haram i Islamska država u pokrajini Zapadna Afrika (ISWAP), provode teror u zemlji, a meta njihovih napada je kršćansko stanovništvo. Željana Zovko je istaknula da su džihadističke skupine od 2015. godine ubile više od 6.000 kršćana. 

“U nekoliko napada od prošlog tjedna, 8. siječnja i s kraja prosinca u kršćanskim je selima ubijeno više od 30 osoba. Islamska država u pokrajini Zapadna Afrika preuzela je odgovornost za ove napade, koje je izvršila u odmazdi za ubojstvo vođe Islamske države Abu Bakr al-Baghdadija u Siriji.”

Zastupnici u Europskom parlamentu pozivaju nigerijske vlasti da osiguraju poštivanje ljudskih prava u zemlji, te zaštite civilno stanovništvo od terorizma i nasilja. Borba protiv nekažnjavanja zločina temelj je stabilnosti u zemlji i izgradnje trajnog mira.

Zovko: “Vrijeme je da međunarodna zajednica prizna progon kršćana u svijetu. Afrika je izrazito religiozan kontinent i krive predodžbe o drugim religijama prečesto se koriste za poticanje mržnje i terora. Europska unija bi trebala svoje financijske instrumente iskoristiti za ulaganje u razvoje ove regije, što će pomoći zaštiti vjerskih manjina.”

Zovko je pozvala Europsku uniju na jačanje ideje međureligijskog dijaloga kroz službene diplomatske kanale prema trećim zemljama.

“Nije i ne smije biti sramota zločin nazvati pravim imenom”, zaključila je zastupnica Zovko.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 13:19