StoryEditor
europski parlament

Zovko: Moramo pronaći pravedno rješenje za Izborni zakon u BiH

Piše desk  /  19.10.2022., 13:05h

Prenosimo govor hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu, Željane Zovko

Šefovi država i vlada Europske unije okupit će se 20. i 21. listopada na sastanku Europskog vijeća u Bruxellesu. Raspravljat će o prijedlogu Komisije za smanjenje vrtoglavih cijena energenata u cijeloj EU, najnovijem razvoju događaja u Ukrajini i drugim vanjskopolitičkim pitanjima.

Uoči sastanka Vijeća, potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Željana Zovko je na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta pozvala na veće europsko djelovanje u Bosni i Hercegovini. Zovko je pohvalila rad predsjednika Vijeća Michela u pregovorima između Armenije i Azerbajdžana i istaknula kako su slične radnje preventivne diplomacije potrebne i u Bosni i Hercegovini.

“Veći napori u posredovanju na najvišoj razini su ključni za stabilizaciju stanja i postizanje konačnog sporazuma o neophodnoj izbornoj reformi” – upozorila je Zovko.

Osvrnula se na nedavnu preporuku Komisije koja je izbornu reformu označila kao najveći prioritet za državu, dodavši da se radi i o prioritetu za Republiku Hrvatsku te za europski mir i sigurnost općenito.

Nadalje, Zovko je naglasila da je potrebno pronaći pravedno rješenje za Izborni zakon koji će uvažavati sve tri zajednice i ostale građane zemlje koja je prošla kroz strašan rat i još uvijek živi posljedice te tragedije. 

“Ne bismo trebali dopustiti našim transatlantskim partnerima da rade naš posao. Preuzmimo svoje obveze, nemojmo prepustiti BiH eksperimentu i nemojmo ostaviti na hladnoj zimi sve koji su ostali izvan granica Europske unije” – zaključila je Zovko.

Dnevnik.ba

26. ožujak 2023 18:06