StoryEditor

Zovko: Izvješće EP nije potpuno, ne spominje pitanja koja su ključna za budućnost BiH

Piše D  /  24.06.2021., 04:06h

"Izvješće općenito podupire reforme koje su Bosni i Hercegovini potrebne kako bi mogla provesti 14 ključnih prioriteta, postavljenih kao uvjet za dobivanje statusa zemlje kandidatkinje i pridruživanje Europskoj uniji. Na žalost, izvješće nije potpuno i ne spominje pitanja koja su ključna za budućnost zemlje. Upravo to je razlog zašto su naši kolege konzervativci odlučili suzdržati se od ovog izvješća, jer nisu mogli postići dogovor u pregovorima", navodi se u izjavi Željane Zovko dostavljenoj medijima, prenosi Fena.

Dodaje se kako je izvjestitelj tijekom sastavljanja i uređivanja izvješća kontinuirano ukazivao na potrebu provođenja reforme Izbornog zakona u BiH u skladu s odlukama Ustavnog suda, a s ciljem otklanjanja nejednakosti i diskriminacije u izbornom procesu, te osiguranja odgovarajuće raznolike političke zastupljenosti na svim razinama upravljanja.

"Međutim, da bi se osigurala većina glasova za izvješće, dogovoren je kompromis koji prevladava u korist onih koji favoriziraju samo koncept vladavine većine. Pod jakim pritiskom lijevog spektra Europskog parlamenta, izvješće uopće ne spominje pojam konstitutivnih naroda. Ovo se događa prvi put u više od 6 godina i u stvari krši duh odluka Europskog parlamenta koje je postavio Andrej Plenković, a formulirala Doris Pack", kazala je Zovko.

Hrvatska eurozastupnica dalje navodi da je izvjestitelj u plenarne amandmane uveo koncept konstitutivnog naroda kako bi se uspostavila ravnoteža između predstavnika građana cijelog političkog spektra, desnice, centra i ljevice.

"Ja ću svoj glas u konačnom glasovanju o izvješću dati narodima Bosne i Hercegovine i podržat ću tekst izvješća samo ako on u potpunosti pokriva prava konstitutivnih naroda. Na žalost, posljednjih godina Komisija nije uzimala u obzir rezolucije Europskog parlamenta o Bosni i Hercegovini. Međutim, sada, kada su to počeli činiti, uz potporu visokog predstavnika Borrella, moglo bi se dogoditi da Europski parlament pošalje zbunjujuću poruku, ako se ovo pitanje ne razjasni", istaknula je Zovko.

Dodala je kako i dalje podržava Komisiju, visokog predstavnika Borrella, veleposlanika EU-a Sattlera, američkog državnog tajnika Blinkena i američkog veleposlanika u Bosni i Hercegovini, koji ulažu napore kako bi pronašli rješenje za Izborni zakon koji će biti prihvatljiv za sve konstitutivne narode.

"Samo postojanje trećeg konstitutivnog naroda u BiH i proeuropski stav tog naroda pomaže Hrvatskoj u obrani europske vanjske granice. Bez ove treće konstitutivne zajednice, zemlju bi rascijepile suprotstavljene snage separatizma i unitarizma", poručila je Zovko.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 13:28