StoryEditor
eu parlamentarka

Zovko: "Izvješće EP-a prepoznaje konstitutivnost naroda i poziva na provođenje izbornih reformi u BiH"

Piše desk  /  28.02.2024., 14:03h

Europski parlament usvojio je na plenarnoj sjednici u Strasbourgu godišnje izvješće Davida McAllistera o zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici.

Ovim su izvješćem zastupnici u Europskom parlamentu ocijenili ulogu EU-a na međunarodnoj sceni i analizirali kako na angažman EU-a utječe trenutačna kompleksa geopolitička pitanja, poput ruskog rata protiv Ukrajine, situacije na Bliskom istoku, tenzija u Indo-pacifiku i rastućih tenzija na zapadnom Balkanu koji predstavljaju izazove za europske granice, unutarnju stabilnost kao i sigurnost Europskih građana, priopćeno je u srijedu iz Ureda za odnose s javnošću Europske pučke stranke.

Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Željana Zovko se osobito osvrnula na jasan stav Europskog parlamenta u ovom izvješću o potrebi konačnog otvaranja pretpristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom na sastanku Europskog vijeća u ožujku te ključnoj reformi izbornog zakona. 

"Ponosna sam što su uključeni moji amandmani koji prepoznaje koncept konstitutivnosti i važnost principa podjele vlasti u BiH putem pravednog Izbornog zakona koji poštuje presudu Ustavnog suda o legitimnom predstavljanja te presude međunarodnih sudova kako bi se osigurala Ustavom zajamčena načela jednakosti i nediskriminacije za sve građane i konstitutivne narode", istaknula je Zovko.

Zovko je posebno pozdravila što izvješće naglašava važnost energetske sigurnosti za stabilnost Europske unije i njezinih susjeda te još jednom pozvala da južna interkonekcija između Republike Hrvatske i BiH postane ključno sredstvo za osiguravanje energetske sigurnosti i suverenosti za hrvatske građane s obje strane granice koje će biti pod nadzorom europskih građana bez utjecaja trećih strana.

Nadalje, Zovko je pozdravila uključivanje njezinih amandmana koje je kao izvjestiteljica za izvješće o preventivnoj diplomaciji uložila na izvješće i pozvala na poboljšanje preventivne diplomacije Europske unije kao proaktivnog vanjskopolitičkog alata za izbjegavanje sukoba između trećih strana i posredovanje te podršku u pronalaženju mirnih rješenja na multilateralnoj razini.

Pored toga, Zovko je izrazila zadovoljstvo što izvješće konačno izražava ozbiljnu zabrinutost zbog sve većih napada na kršćane diljem svijeta na što kontinuirano upozorava u sklopu svoga rada u vanjskoj i sigurnosnoj politici.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 11:42