Article_Top_970x250

Zovko: EU mora imati aktivniju ulogu u BiH, gdje još nema rješenja za izlazak iz frankenštajnske strukture ustava

europski parlament

Zovko: EU mora imati aktivniju ulogu u BiH, gdje još nema rješenja za izlazak iz frankenštajnske strukture ustava

pro 12, 2017
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko sudjelovala je danas na plenarnoj sjednici u Strasbourgu na zajedničkoj raspravi o europskoj vanjskoj, sigurnosnoj i obrambenoj politici.

Tijekom rasprave zastupnica Zovko je navela kako događanja i napetosti u europskom susjedstvu, te aktualne sigurnosne ugroze proistekle iz terorističkih prijetnji kao i migracijske krize koje podižu tenzije u državama članicama pozivaju i na učinkovite odgovore za naše građane. Istaknula je da je krajnje vrijeme za poboljšanje zajedničkih i koordiniranih kapaciteta država članica naše Unije.

Zovko je istaknula da Europska unija mora imati aktivniju ulogu u zaustavljanju potencijalnih otvorenih sukoba na svojim granicama koji bi posljedično mogli izazvati nove valove izbjeglica kao i nestabilnosti u budućnosti.

 „Ukoliko želi osnažiti svoju globalnu ulogu diplomacija Europske unije mora pokazati svoju snagu u najbližem susjedstvu poput Bosne i Hercegovine gdje ni nakon dvadeset dvije godine nemamo rješenje za izlazak iz frankeštajnske strukture ustava koji je zamrznuo rat i donio nesavršen mir u kojem tri naroda imaju različita viđenja prošlosti, a budućnost je i dalje na čekanju“, zaključila je zastupnica Zovko na kraju svog govora.

Glasovanje o ovom Izvješću na rasporedu je sutra u 12 sati, stoji u priopćenju Ureda za odnose s javnošću Europske pučke stranke.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250