Article_Top_970x250

Zovko: Erdogan mora odgovarati pred međunarodnim kaznenim sudom

Zastupnica u Europskom parlamentu

Zovko: Erdogan mora odgovarati pred međunarodnim kaznenim sudom

lis 23, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko održala je govor na plenarnoj sjednici u Strasbourgu u sklopu rasprave o vojnim operacijama Turske u sjeveroistočnoj Siriji i njihovim posljedicama.

 Tijekom govora Zovko je naglasila kako nije dovoljno zamrznuti sredstva za civilno društvo kojeg Turska treba više, nego snažna i moralna opomena. Svi oni koji čine pokolj i etnički raseljavaju stanovništvo moraju odgovarati pred međunarodnim kaznenim sudom, zaključila je Zovko. 

U nastavku govor zastupnice Zovko u cijelosti:

Izuzetno je teško i emotivno govoriti o ovome što Turska čini s obije strane svoje granice, toliko godina nakon velikih masakra koji su se dešavali na zapadnom Balkanu i nakon vijesti koju smo primili da neće biti dalje mira i stabilnosti na području u kojem Turska itekako ima svoj snažan utjecaj. 

Zamrznuti sredstva nije dovoljno, mi možemo kazniti samo civilno društvo, Turskoj za to ne trebaju sredstva, Turskoj treba jaka i moralna opomena da ovo što čini nije dobro.

Ovo što čini nije moralno dobro, Erdogan mora odgovarati pred međunarodnim krivičnim sudom.

Svi oni koji čine masakr i etnički raseljavaju stanovništvo nakon što je to isto učinjeno u Srebrenici i u Vukovaru i htjelo biti učinjeno u Bihaću, moraju biti odgovori pred onima koji će im suditi, znači međunarodni krivični sud mora biti uspostavljen za zločine koje oni čine.

Dnevnik.ba