StoryEditor

Zovko: BiH mora riješiti problem Izbornog zakona, kako za Grad Mostar, tako i za cijelu zemlju

Piše D  /  29.03.2019., 05:03h

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko zajedno s grupom zastupnika Europske pučke stranke (EPP) koja djeluje u okviru grupe za međureligijski i međukulturalni dijalog održala je u petak sastanak s vjerskim vođama i svim predstavnicima glavnih političkih stranaka u Mostaru.

Zastupnica Zovko kazala je kako će se ovim posjetom Hercegovini pokušati olakšati interkulturni i vjerski dijalog, ali i doći do rješenja za Izborni zakon.

- Bosna i Hercegovina mora biti buduća članica Europske unije i treba dobiti kandidatski status, ali prije toga mora izaći iz ovog jednog zamrznutog stanja i riješiti problem Izbornog zakona, kako za Grad Mostar tako i za cijelu zemlju. Dolaskom sa svojim kolegama htjela sam još jednom obratit pažnju na to da ova država ne može biti ostavljena sama sebi - kazala je Zovko.

Istaknula je kako je povjerenik za europsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn kazao kako se ne može očekivati ništa ako se ne formira novo Vijeće ministara, prenosi Fena.

- Formirani su domovi naroda, ali povjerenik Hahn je zajedno s povjerenicom (Federica) Mogherini rekao da se što prije moraju formirati svi nivoi vlasti kako bi Europska unija znala s kim će pregovarati. Ukoliko s bosanskohercegovačke strane ne postoje adekvatni sugovornici, onda se ni s europske strane ne može očekivati nikakav pozitivan odgovor - kazala je Zovko.

Ocijenila je kako se mora naći neki način da se urazume i stranke koje ovdje djeluju kako bi se našao kompromis i jedno normalno rješenje da bi građani Mostara, ali i cijele Bosne i Hercegovine imali jedan normalan život.

Inače, u izaslanstvu koje je u posjetu Bosni i Hercegovini nalaze se europski zastupnici iz Italije, Njemačke, Nizozemske, Slovačke i Hrvatske te djelatnici Europske pučke stranke koji intenzivno već dugi niz godina rade na interkulturnom i vjerskom dijalogu.

Zajedno s izaslanstvom Kluba zastupnika EPP-a zastupnica Zovko posjetit će i Međugorje gdje će se susresti s nadbiskupom Hoserom te se upoznati s radom zajednice Cenacolo.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 20:11