StoryEditor

Zoran Tomić izabran na novi mandat za rektora Sveučilišta u Mostaru

Piše D  /  26.05.2021., 12:05h

Izboru dosadašnjeg rektora Tomića na novi mandat prethodilo je izlaganje programa koji je nazvan „Vizija Sveučilišta“. „Potrebna nam je nova vizija, vizija koja uključuje novo dimenzioniranje uloge sveučilišta u društvu“, istaknuo je rektor Tomić naglašavajući kako se puno toga izmijenilo u društvu, pa tako i u visokom obrazovanju.

Svoj program rektor Tomić podijelio je u osamnaest dijelova ukazujući na nove oblike organizacije i korištenje resursa Sveučilišta. U narednom četverogodišnjem mandatu osmišljavat ćemo novu strategiju, ali Sveučilište čeka i međunarodna akreditacija, kao i akreditacija studijskih programa. Središnje mjesto programa posvećeno je obrazovanju i nastavi. Naglasak je stavljen na kvalitetno i inovativno obrazovanje, pokretanje više interdisciplinarnih diplomskih i doktorskih studija, dualno obrazovanje kao i perspektivu novih studija, prije svega sveučilišni studij glazbene umjetnosti i Sveučilišni studij kazališne i filmske umjetnosti.

Na području znanstvenog, umjetničkog i stručnog razvoja istaknuta je važnost istraživanja i transfer tehnologija i inovacija, izgradnja znanstvene infrastrukture, umjetničkog stvaralaštva i dr. Jačat će se ljudski potencijali na SUM-u, poručio je rektor Tomić naglašavajući snažnu poslovnu inicijativu i suradnju s gospodarstvom. Upravljanje kvalitetom ostaje strateško područje rada Sveučilišta, kao i međunarodna suradnja. Na planu međunarodne suradnje nastavit će se sa snažnom internacionalizacijom sveučilišta, mobilnost studenata i nastavnika, internacionalizacija studijskih programa, partnerstvo preko međunarodnih istraživačkih projekata, jačanje mreže bilateralnih sporazuma i dr.  

Sveučilište u Mostaru jačat će i svoju društvenu ulogu kroz društvenu integraciju, snažno podupirati rad dislociranih centara u Srednjoj Bosni i Posavini, a težište će se staviti na povećavanje projekata na Sveučilištu u Mostaru. Projektne aktivnosti zauzimaju visoko mjesto u prioritetima vodstva Sveučilišta u naredne četiri godine.

Posebnu pozornost rektor Tomić posvetio je studentima, ističući kako studenti jesu i moraju biti partneri u donošenju odluka, izgradnji vizije i strateškog djelovanja. Studentski zbor sveučilišta bit će mjesto gdje će se ideje studenata razmatrati i takve u dijalogu s vodstvom sveučilišta i provoditi.

U programu rektor Tomić se osvrnuo i na važnost Ureda i Centara Sveučilišta, naglašavajući posebno mjesto Ured za studente s invaliditetom i Centar za rehabilitaciju koji se planira osnovati na Sveučilištu. Područje informacijskih tehnologija bit će i dalje strateško područje razvoja Sveučilišta u Mostaru, a očekuju se naredne godine puštanje u rad super suvremenog IT središta na SUM-u.

U naredne četiri godine Sveučilište u Mostaru će bitno povećati sportske aktivnosti kroz Sveučilišni sportski savez, intenzivirat će rad na promociji SUM-a kao i umjetničkom području u koja su uključeni studenti. 

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 13:31