StoryEditor
odžak

Zoran se vratio iz Njemačke i s obitelji nastavlja farmerski život: "Ovdje je sve ljepše"

Piše desk  /  27.02.2022., 12:04h
"Vratio sam se iz Njemačke prvenstveno kako bih se ovdje nastavio baviti poljoprivredom i kako se ne bi ugasila proizvodnja."

Godine strpljivoga rada i ljubavi prema poljoprivredi stvorile su farmersko gospodarstvo obitelji Dujak u malom posavskom mjestu Srnava pokraj Odžaka u kojemu živi osamdesetak stanovnika, piše Večernji list BiH.

Seoska idila

Unatoč migracijama prema Zapadu, osobito Švicarskoj gdje najčešće odlaze s područja općine Odžak, obitelj Dujak već desetljećima bavi se onim najtežim, a opet, zbog vezanosti za zemlju, za njih najljepšim poslom – poljoprivredom. Ne osvrću se na aktualne probleme iseljavanja, a ni aktualna poskupljenja nisu ih obeshrabrila u nakani da ostanu tamo gdje su rođeni.

Poručuju: – Ostajemo gdje smo rođeni, bavit ćemo se i dalje poljoprivredom što oduvijek radimo, štoviše, pokušat ćemo je i unaprijediti.

Obitelj Dujak – Božo sa suprugom, sinom i nevjestom, a pristigli su i unuci, živi doslovce u seoskoj idili koja podsjeća na nekadašnju Posavinu kada su se u svakom obiteljskom gospodarstvu podrazumijevale sve vrste domaćih životinja. Cijela obitelj uključena je u rad. Na obiteljskom gospodarstvu Dujak u staji od oko 300 četvornih metara razne su vrste životinja.

– Držimo krave, telad, junice, nekoliko mladih bikova, svinje i krmače koje se prase, sitnu perad, tako da, zapravo, u krugu farme imamo sve vrste životinja. Obveza je puno jer dan počinjemo brigom za životinje, ranim ustajanjem, čišćenjem farme, silažom, namirivanjem stoke, a kada je stoka namirena, tek tada ulazimo u kuću na doručak. Onda opet dolazi obilazak farme i životinja. To vam je život na selu – kaže Božo.

U poslu pomaže i Božina supruga Ružica koja se, uza sve to, brine i o kućanskim poslovima, a vrijedno nadzire i plastenik kada stigne u stanci od čuvanja unuke. Veterinar dr. Adnan Ahmetbegović kaže kako poljoprivrednici s područja Odžaka vode dobru brigu o svojim životinjama te ističe dobru kvalitetu hrane, što u konačnici donosi proizvode odlične kvalitete.

Poljoprivrednici se ovih godina suočavaju s teškim izazovima, od vremenskih neprilika do koronavirusa. Došlo je do poskupljenja gotovo svih namirnica, repromaterijala, neki će reći – cijene su otišle u nebo, no obitelj Dujak ne planira odustati od poljoprivrede i života u rodnoj Srnavi. Iako je ubrzani način života neizbježno promijenio i onaj ruralni, a mladi su ipak više zainteresirani za odlazak u urbane zone, ima i primjera obrnutih migracija, a takav pronalazimo upravo u obitelji Dujak u ovoj općini Posavske županije.

– Vratio sam se iz Njemačke prvenstveno kako bih se ovdje nastavio baviti poljoprivredom i kako se ne bi ugasila proizvodnja. Želim se nastaviti baviti poljoprivrednom proizvodnjom iako uzgoj goveda zahtijeva veliki trud i mnogo rada. Ipak, sve je ovdje ljepše, pa i lakše, kada se cijela obitelj udruži – pojašnjava Božin sin Zoran.

Sve prednosti

U odnosu na one koji odlaze prema Zapadu, ovakvi primjeri povratka mladih poput Zorana zainteresiranog za farmerski život poljoprivrednika koji zahtjeva znoj, rad i odricanje, malobrojniji su, ali, tvrdi taj Posavljak, donose neusporedivu prednost ljepote života u svome mjestu i posavskome kraju.

Dnvenik.ba

19. lipanj 2024 03:23