StoryEditor

Zoran Mamić slao dopis: Moli institucije da kaznu zatvora izdržava u BiH

Piše D  /  18.05.2021., 01:05h

Zoran Mamić i njegovi odvjetnici obavijestili su i Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine o molbi za pokretanjem postupka međunarodne pravne pomoći radi preuzimanja izvršenja kazne zatvora, prenosi Dnevni Avaz.

U dopisu koji je poslan na ruke ministru pravde BiH Josipu Grubeši, Zoran Mamić i njegovi odvjetnici pozivaju se na Sporazum Vlada Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Vlade FBiH o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u kaznenim stvarima od 26. veljače 1996.godine.

- Preuzimanje izvršenja kazne zatvora nad gospodinom Zoranom Mamićem od strane Bosne i Hercegovine smatramo oportunim s aspekta primjene načela pravičnosti i socijalne rehabilitacije na kojeg upućuje preambula Sporazuma o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u kaznenim stvarima, te istovremeno ističemo da utoliko što su ispunjene pozitivne pretpostavke za preuzimanje izvršenja kazne zatvora propisane članom 2., kao i da ne postoje negativne pretpostavke propisane članom 3., Sporazuma o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u kaznenim stvarima - navedeno je u molbi.

Navedeno je da Zoran Mamić obavještava Ministarstvo pravosuđa i svaki drugi organ "o apsolutnoj i bezrezervnoj spremnosti na suradnju i odazivanje na svaki poziv nadležnih organa BiH".

Podsjetimo, Vrhovni sud Hrvatske je sredinom ožujka Zdravku Mamiću pravomoćno potvrdio kaznu od šest i pol godina, dok je njegovom bratu Zoranu Mamiću smanjio kaznu na četiri godine i osam mjeseci.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 07:46