StoryEditor

Zoran Mamić ostaje na slobodi, samo se mora i dalje javljati jednom tjedno policiji

Piše D  /  19.05.2021., 04:05h

Nakon kriminalističke obrade u agenciji predan je na Sud BiH. Na Sud je stigao s odvjetnicima Zdravkom Raićem i Davorom Martinovićem. Ročište je održano u 15 sati te je odlučeno da ostaje na slobodi, ali su mu određene mjere zabrane.

Oduzeti su mu dokumenti i mora se javljati policiji jednom tjedno.

Na ročištu je rečeno da nema imovine u trećoj zemlji.

S obzirom da Hrvatska još nije poslala zahtjev za izručenjem, Sud nije odlučivao o tome.

Mamić je još ranije morao sudu predati dokumente i redovito se javljati policiji tako da je ta odluka samo produžena.

Privođenje Zorana Mamića zapravo je postupanje po nedavno raspisanoj tjeralici s njegovim imenom.

Podsjetimo, Ministarstvo pravosuđa odbilo je nedavno molbu Zorana Mamića da zatvorsku kaznu izdržava u BiH. Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu odbacilo je, nadalje, i njegovu žalbu na rješenje o odlasku na izdržavanje kazne zatvora. Trebao se stoga 10. svibnja do ponoći javiti u Remetinec, kako bi počeo služiti kaznu od četiri godine i osam mjeseci zatvora zbog izvlačenja novca iz Dinama. Nije to učinio, što ne iznenađuje, jer je ranije jasno poručio kako ne namjerava “ležati” u zatvoru u Hrvatskoj.

Raspisani su za njim potom europski uhidbeni nalog te domaća i strana tjeralica. Kakva je daljnja procedura, pojasnio je tada Krešimir Devčić, glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu.

 – Nadležna tijela BiH trebaju postupati po tjeralici, što znači da bi oni trebali formalno i faktično uhititi Zorana Mamića i odlučiti postoje li kod njih zakonski uvjeti da ga se izruči Republici Hrvatskoj. Ako odbiju izručenje, onda će on ostati na slobodi u BiH do svog eventualnog uhićenja na neki drugi način, ako ne po tjeralici, onda po europskom uhidbenom nalogu. Ako uhićenja ne bude, onda on ne može napustiti prostor BiH do zastare izvršenja kazne zatvora – rekao je sudac Devčić.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 19:42