StoryEditor
hnž

Znatno uvećan Financijski plan ZZO-a HNŽ-a za 2024. godinu

Piše desk  /  12.12.2023., 12:46h

Upravno vijeće Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) razmatralo je i usvojilo Financijski plan za 2024. godinu, koji je predložila direktorica Zavoda Ane Vidačak.

Kako je priopćeno iz ZZO-a HNŽ-a, ukupan iznos Financijskog plana Zavoda za 2024. godinu iznosi 198.458.000 KM, što je za oko 7,5 milijuna maraka više od reablanisranog Financijskog plana Zavoda za 2023. godinu.

Uvećana sredstva primarno su usmjerena na proširenje prava osiguranika, a planirana su i za ugovorne zdravstvene ustanove u HNŽ-u, i to 15.000.000 KM za bolničku zdravstvenu zaštitu i 7.000.000 KM za primarnu zdravstvenu zaštitu.

Upravno vijeće Zavoda također je razmatralo i donijelo Odluku o davanju suglasnosti za sklapanje Ugovora i Sporazuma o pružanju zdravstvene zaštite osiguranim osobama Zavoda izvan HNŽ-a za 2024. godinu i Odluku o izboru zdravstvenih ustanova s kojima će Zavod sklopiti ugovore o pružanju zdravstvenih usluga koje se financiraju iz sredstava Zavoda za 2024.godinu u HNŽ-u.

Članovi Upravnog vijeća razmatrali su i usvojili Pravilnik o sufinanciranju/refundiranju troškova nabavke lijekova, medicinskih sredstava, specifičnih ortopedskih pomagala, testova i liječenja u inozemstvu kojim se značajno proširuju prava osiguranih osoba Zavoda.

Razmatran je i usvojen Pravilnik o uvjetima i načinu ostvarivanja prava osiguranih osoba Zavoda na medicinsku rehabilitaciju i fizikalnu terapiju izvan HNŽ-a kojim se također značajno proširuju i povećavaju prava osiguranika u dijelu uvođenja novih indikacija za medicinsku rehabilitaciju i fizikalnu terapiju, kao i za kardiološku rehabilitaciju i za neuro rehabilitaciju kod odraslih i djece. Naime, prema dosadašnjem pravilniku, djeca nisu bila obuhvaćena, odnosno uvedena u ovu vrstu prava.

Upravno vijeće je razmatralo i donijelo Odluku o izmjenama Odluke o visini sudjelovanja Zavoda u troškovima nabavke ortopedskih i drugih pomagala kojom se povećana visina sudjelovanja Zavoda za niz pomagala. Ukupno financijsko povećanje sredstava na razini godine iznosi 473.640 KM, navodi se u priopćenju.

"Temeljem dostavljenih prijedloga ugovornih zdravstvenih ustanova, udruga i osiguranika za proširenjem prava osiguranika i zaključaka s nedavno održanog sastanka s udrugama, nadležne službe Zavoda izradile su prijedlog proširenja prava koji je sastavni dio Plana rada i Financijskog plana Zavoda za 2024. godinu, gdje su uzete u obzir stvarne potrebe osiguranika, jer je osiguranik/pacijent ključna karika u procesu realiziranja prava osiguranika unutar zdravstvenog sustava", kazala je direktorica Vidačak.

Pored navedenih dokumenata, Upravno vijeće usvojilo je Zaključak o prihvaćanju Plana provedbe preporuka Ureda za reviziju institucija u F BiH o financijskoj reviziji Zavoda za 2022. godinu, Programa rada Upravnog vijeća Zavoda za 2024.godinu i Odluku o visini cijene zdravstvene iskaznice čija cijena i dalje iznosi jednu konvertibilnu marku.

Usvojeni financijski dokumenti Zavoda upućeni su u daljnju proceduru na usvajanje prema Vladi HNŽ-a (putem resornog Ministra) i Skupštini HNŽ-a.

Dnevnik.ba

19. svibanj 2024 21:54