StoryEditor

Znate li koje zemlje najviše ulažu u istraživanja i razvoj?

Piše D  /  29.11.2020., 10:11h

Prvih pet država koje ulažu najviše BDP-a na aktivnosti istraživanja i razvoja su: Izrael, Južna Koreja, Švicarska, Švedska i Japan, piše Klix.ba.

"Što se više budemo oporavljali od pandemije, istraživanje i razvoj će igrati veću ulogu u potpori rastu gospodarstva i otvaranju novih radnih mjesta", mišljenja je Christine Lagarde, predsjednica Europske središnje banke.

Izrael je 2018. na istraživanje i razvoj potrošio 4,95 posto BDP-a. Jedan od najvažnijih ekonomskih sektora je tehnologija. Njihov tehnološki sektor ima korist od priljeva kvalificiranih i obrazovanih inženjera i tehničara koji su tamo preselili početkom devedesetih.

Južna Koreja između 1960. i 2019. bilježi rast BDP-a u prosjeku 7,3 posto godišnje. Slično kao i u Izraelu, i u ovoj zemlji je tehnološka industrija u usponu. Osim toga, imaju jedan od najjačih sektora obrane - njihova granica sa Sjevernom Korejom je jedno od najjače militariziranih mjesta u svijetu.

Uz impresivan rast BDP-a, izvoz ove države također je vrlo zdrav, raste u prosjeku za 16 posto godišnje u periodu od 1961. i 2019. godine. Prema podacima Svjetske banke, Južna Koreja je u 2018. godini na istraživanje i razvoj potrošila 4,81 posto BDP-a.

Podaci za Švicarsku odnose se na 2017. godinu, kada je ova europska zemlja potrošila 3,37 posto BDP-a na istraživanje i razvoj. Daleko najveći ekonomski motor Švicarske je uslužni sektor, koji generira gotovo tri četvrtine ukupnog BDP-a.

Glavno izvozno tržište ove države je Europska unija. Iako nije njena članica, Švicarska je potpisala niz ugovora koji joj omogućavaju slobodnu trgovinu s državama EU. Među glavnim industrijskim sektorima su farmaceutski proizvodi i satovi, koji drže 9 posto izvoza.

Iza Švicarske su Švedska, Japan, Austrija, Njemačka, Danska, SAD i Belgija.

Zanimljivo je da veće države poput SAD-a (2,84 posto) i Kine (2,19 posto) zaostaju. Rangirane su na 9. i 13. mjestu na listi Svjetske banke, a ove brojke se temelje na podacima iz 2018. godine.

Njemačka zauzima 7. mjesto s 3,09 posto, a Velika Britanija je na 21. mjestu s 1,72 posto BDP-a.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 03:16