StoryEditor

Znate li koja europska zemlja ima najviše milijardera?

Piše D  /  09.05.2021., 03:05h

A njihovo ukupno bogatstvo iznosi čak 3 bilijuna dolara - bilijun dolara više nego godinu ranije, piše Forbes, prenosi Index.hr.. Iz ovoga je jasno da europski milijarderi, kao i milijarderi u ostatku svijeta, nisu bili posebno pogođeni koronom. Upravo suprotno.

Podsjetimo, broj milijardera na svijetu narastao je za čak 30%, prema godišnjem izvješću uglednog poslovnog časopisa Forbes - sad ih je 2755, od čega su 493 novi članovi tog elitnog kluba. Gotovo 90% ih je danas bogatije nego što su bili prije pandemije.

Ukupno bogatstvo milijardera naraslo je za čak 8 bilijuna dolara prošle godine i sad iznosi oko 13 bilijuna dolara, prema Forbesovom izvještaju.

Najbogatiji Europljanin Bernard Arnault, vlasnik Louis Vuittona, Christiana Diora, Hennessyja...

Inače, najbogatiji čovjek na svijetu opet je službeno osnivač i glavni direktor (iako će ove godine odstupiti s te pozicije) giganta za online trgovinu Amazon Jeff Bezos. Njegova se imovina procjenjuje na nadrealnih 177 milijardi dolara - 64 milijarde više nego lani.

Drugi najbogatiji (donedavno prvi) je Elon Musk, osnivač, glavni direktor i najveći dioničar (21%) proizvođača električnih automobila Tesla, sada težak 151 milijardu dolara, što je punih 126 milijardi više nego lani.

Treći najbogatiji čovjek na svijetu i najbogatiji Europljanin je Francuz Bernard Arnault s obitelji čiji korporacija LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton drži nekih 70 elitnih brendova kao što su Louis Vuitton, Christian Dior, Givenchy i Hennessy. Bogatstvo Arnaulta povećalo se za čak 74 milijarde dolara te sad iznosi 150 milijardi. 

Drugi najbogatiji Europljanin je Španjolac Amancio Ortega, vlasnik odjevnog lanca Zara, koji je "težak" 77 milijardi dolara - 22 milijarde više nego 2020. On se nalazi na 11. mjestu na Forbesovom popisu.

A odmah iza njega je Francuskinja Francoise Bettencourt Meyers s obitelji, kći i nasljednica Liliane Bettencourt koja je umrla 2017., a koja je bila kći Eugènea Schuellera, osnivača kozmetičkog giganta L‘Oreal. Ona je i najbogatija žena na svijetu s 73.6 milijardi dolara, što je 24.7 milijardi više nego 2020.

Među najbogatijim Europljanima vlasnici Guccija, Aldija, Lidla i Kauflanda, Ferrera...

Četvrti najbogatiji Europljanin također dolazi iz Francuske, zemlje koja ukupno ima 42 milijardera (zajedno imaju 512 milijardi dolara). To je François Pinault s obitelji, vlasnik grupe Kering koja drži elitne brendove Saint Laurent, Gucci i Alexander McQueen. Njegovo bogatstvo iznosi 42.3 milijarde dolara, 15 više nego 2020.

Iako Njemačka ima najviše milijardera u Europi - njih čak 136, s ukupnim bogatstvom od 635 milijardi dolara - najbogatiji Nijemac, odnosno Njemica nalazi se tek na 38. mjestu u svijetu. To su Beate Heister i Karl Albrecht Jr., djeca Karla Albrechta Sr-a, osnivača lanca supermarketa Aldi i peti najbogatiji Europljani. Oni su "teški" 39.2 milijarde dolara, 6 više nego 2020.

Šesti najbogatiji Europljanin je još jedan Nijemac - Dieter Schwarz, vlasnik Schwarz Groupa koji drži lance supermarketa Lidl i Kaufland. Schwarzovo bogatstvo iznosi 32.7 milijardi dolara.

Na sedmom mjestu imamo i jednog Talijana. To je Giovanni Ferrero, izvršni predsjednik, bivši direktor i većinski vlasnik konfekcijskog giganta Ferrero Group, koji je osnovao njegov djed Pietro Ferrero. Ferrero Group je 2018. kupio američku podružnicu švicarskog prehrambenog giganta Nestle za 2.8 milijardi dolara. 

Njemačka ima 136 milijardera, Rusija 117, Velika Britanija 56

Europska zemlja s najviše milijardera iza Njemačke je Rusija, sa 117 milijardera koji ukupno drže 583.9 milijardi dolara bogatstva. A najbogatiji Rus je, barem po službenim podacima, Aleksej Mordašov s obitelji, "težak" 32.6 milijardi dolara. Mordašov je većinski vlasnik i bivši vlasnik proizvođača čelika Severstal. 

Velika Britanija ima 56 milijardera s ukupnim bogatstvom od 213 milijardi dolara, a najbogatiji Britanac je James Ratcliffe. On se, doduše, sa 17 milijardi dolara (6 milijardi više nego 2020.) nalazi tek na 117. mjestu Forbesove liste. Ratcliffe je osnivač, direktor i većinski vlasnik kemijskog giganta Ineos.

Monako na prvom mjestu po milijarderima, pa Lihtenštajn i Island

Naravno, realniju sliku o tome koje europske zemlje imaju najviše milijardera dobit ćemo ako gledamo broj milijardera na milijun stanovnika u pojedinoj zemlji. Tako gledajući, vidimo da je sićušni Monako, koji ima tri milijardera, na prvom mjestu s čak 76.9 milijardera na milijun stanovnika. 

Iduća je još jedna mikro-država - Lihtenštajn, koji ima jednog milijardera, ali čak 26 milijardera na milijun stanovnika. Treći je Island, s 2 milijardera, odnosno 5.61 na milijun stanovnika. 

Na četvrtom mjestu je, nimalo neočekivano, Švicarska sa svojih 40 milijardera, odnosno 4.68 na milijun stanovnika. Najbogatiji Švicarac je Gianluigi Aponte sa svojom suprugom Rafaelom. Njihov brodarski gigant MSC donio im je bogatstvo od 10.6 milijardi dolara. 

Cipar se nalazi na petom mjestu s 5 milijardera, odnosno 4.3 na milijun stanovnika. Najbogatiji Cipranin je naftni i plinski magnat John Fredriksen, inače po rođenju Norvežanin, s bogatstvom od 10.4 milijarde dolara.

Na sedmom mjestu je Švedska s čak 41 milijarderom, odnosno 4 na svaki milijun stanovnika. Najbogatiji Šveđanin je Stefan Persson, bivši direktor, većinski vlasnik i sin osnivača odjevnog giganta H&M. Perrsonovo bogatstvo iznosi 21.3 milijarde dolara.

Na osmom, devetom i desetom mjestu po milijun stanovnika su Norveška s 12 milijardera, Gruzija s 2 i Irska s njih 9. Ukupno 29 europskih zemalja ima barem jednog milijardera, a u taj klub su u posljednjih nekoliko godina ušle i Mađarska i Slovačka s po jednim milijarderom. Hrvatska, naravno, nije u tom klubu.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 09:33