StoryEditor
najveća plutajuća santa leda na Zemlji

Znanstvenici zabrinuti: "Ogromni ledenjak odvojio se od Antartike, objavljena i snimka"

Piše desk  /  14.03.2023., 13:53h

Istraživači su otkrili prve snimke iz zraka golemog ledenog brijega koji se u siječnju oslobodio antarktičkog ledenog grebena.

Označen kao A81, komad leda veličine šire okolice Londona konačno se odvojio od antarktičkog ledenog grebena Brunt Ice desetljeće nakon što su se pojavile prve pukotine, pridruživši se drugim komadima ledenjaka koji plutaju u Weddellovom moru, piše Science Alert.

Ovo je drugo divovsko odvajanje zabilježeno u dvije godine, a iako je odvaljivanje prirodan proces u ovom zaleđenom krajoliku, još uvijek može izazvati rasulo u svojoj okolini.

“Santa leda ove veličine imat će veliki utjecaj na oceanske ekosustave koji podržavaju bogatu raznolikost morskih divljih životinja koje se nalaze u ovoj antarktičkoj regiji”, objašnjava ekolog Geraint Tarling. “Ovi utjecaji mogu biti i pozitivni i negativni”, dodaje.

Dinamična snimka iz zraka, koju je snimio British Antarctic Survey (BAS), pokazuje koliko je masivan ovaj ledeni blok, koji čak i visoko u zraku izgleda kao beskrajna ploča. Ali ono što možemo vidjeti još uvijek je samo djelić mase sante leda, a većina njihove mase proteže se stotinama metara u dubinu.

BAS je preselio cijelu istraživačku stanicu kako bi izbjegao da budu odbačeni na plutajući komad ledene ploče. Istraživačka postaja Halley premještena je 23 kilometra 2016. godine nakon što su visoko precizni GPS instrumenti i satelitski podaci otkrili da se ponor duž ledene ploče Brunt širi.

A81 sada lebdi 150 kilometara dalje od mjesta gdje je nekoć bio spojen s polarnim kontinentom. Ne samo da predstavlja prijetnju ljudskim aktivnostima, sante leda ove veličine mogu uvelike utjecati na lokalnu ekologiju.

“Kako se santa leda bude otapala, oslobađat će mnogo hranjivih tvari koje bi mogle pogodovati rastu mikroskopskih biljaka kao što je fitoplankton u podnožju oceanskih hranidbenih mreža”, kaže Tarling iz BAS-a.

“Negativna strana je da ovo isto otapanje, u tako velikim razmjerima, izbacuje puno slatke vode u ocean što smanjuje razinu slanosti i čini vodu neprikladnom za mnoge fitoplanktone i zooplanktone koji se njima hrane. Ti bi učinci zatim mogli utjecati na hranidbenu mrežu riba, ptica, tuljana i kitova”, rekao je.

BAS tim nastavlja pomno pratiti A81 zajedno s drugim santama leda u tom području, uključujući A76a, kako bi ostali u tijeku sa svim rizicima koje mogu predstavljati. Očekuje se da će A81 pratiti obalnu struju Antarktika, ali A76a skreće prema nekim otocima. Na 3200 četvornih kilometara A76a trenutno je najveća plutajuća santa leda na Zemlji, dvostruko veća od A81.

“Čini se da bi A76a mogao završiti na putu zapadno od Južne Georgije”, primjećuje direktor ribarstva i okoliša vlade Južne Georgije, Mark Belchier.

“Naša glavna briga u ovom trenutku je mogući rizik za plovila koja rade u regiji jer se santa leda počinje lomiti i odvajati manje komade leda”, dodao je.

“Ako A76a nastavi duž putanje prema Shag Rocksu, izdubljivanje plitkog morskog dna koje se tamo nalazi moglo bi biti katastrofalno za zajednice morskog dna s bioraz.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 19:11