StoryEditor

Znanstvenici upozorili na važne stvari i obmane kod liječenja raka

Piše D  /  20.11.2019., 12:11h

Jedni će reći da je nezdravo masno, drugi slano, treći slatko - i svatko može biti u pravu, no stručnjaci tvrde kako je najbitnije da je prehrana uravnotežena i tjelesna masa u okvirima normalnog, jer je to preduvjet zdravlja. 

Ipak, najnovije istraživanje Sveučilišta Kalifornija otkrilo je kako je jedna namirnica najveći sumnjivac za izazivanje raka koji uzrokuje više od 35 milijuna smrti diljem svijeta. Upravo zbog toga se onkološkim bolesnicima savjetuje smanjenje, pa i potpuno ukidanje šećera u prehrani. 

No, kad do raka već dođe, pacijente se upućuje na liječenje, ali se oni ponovno vraćaju i na prehranu - kroz savjete o brojnim biljnim dodacima koji se reklamiraju i kao čudotvorni lijekovi za maligne bolesti.

Pacijenti s rakom trebali bi reći svojim liječnicima ako uzimaju biljne proizvode jer bi neki od sastojaka mogli spriječiti njihovo liječenje, piše BBC.

Kao primjer liječnici su naveli tablete češnjaka, đumbira i ginka, koji dokazano mogu odgoditi zacjeljivanje rana na koži kada se rak dojke širi.

- Nema dokaza kako biljni suplementi djeluju. Slažem se s njima kao prevencijom, ali kad dođe do terapije, nemojte uzimati sve i svašta, jer nema nikakvih dokaza djelovanja - kaže dr. Maria Joao Cardoso.

Komplementarna terapija?

Ona smatra kako bi liječnici trebali biti više proaktivni, osobito oko ispitivanja svojih pacijenta što uzimaju uz terapiju, jer to može biti ključno za liječenje. Također, prvo treba provjeriti ometa li taj dodatak terapiju i da li se ona može međusobno poništavati, pa čak i imati toksičan efekt.

To je već dokazano u liječenju raka dojke i raka kože, ali i u manjoj mjeri kod drugih karcinoma. Opasnost je da mnogi proizvodi mogu ometati hormonsku terapiju ili tretmane kemoterapijom, a neki produžuju proces zgrušavanja krvi - što može dovesti do trajanja zacjeljivanja rana i stvaranja ožiljaka.

Kao primjere onih koji usporavaju zgrušavanje, istaknula je sljedeće biljne proizvode:

  • zelena chiretta

  • majčinski vratić

  • ginko

  • češnjak

  • ginseng

  • glog

  • divlji kesten

  • kurkuma

Također kaže da je važno izbjegavati hranu i piće poput grejpa i naranče tijekom liječenja raka, jer oni mogu utjecati na to koliko se lijekovi protiv raka razgrađuju u tijelu.

- Razgovarajte sa svojim liječnikom o bilo kojoj komplementarnoj terapiji koju namjeravate koristiti. Recite im prije nego što započnete komplementarnu terapiju, posebno ako ste usred terapije raka - ističe Cardoso. 

"Uz mnoštvo neprovjerenih podataka dostupnih na mreži i malo pouzdanih istraživanja ovih proizvoda, razgovor s zdravstvenim radnikom može osigurati da pacijent posjeduje točne informacije koje su mu potrebne", kaže Grete Brauten-Smith.

Govoreći na Petoj međunarodnoj konferenciji o konsenzusu o raku dojke, prof. Cardoso rekao je da terapije poput joge, reikija i akupunkture dokazano mogu imati pozitivan utjecaj na kvalitetu života pacijenata.

Ne nasjedajte!

Dodaci u obliku omega-3 kapsula koji imaju zasluge u sprečavanju raznih bolesti, od gubitka pamćenja do bolesti srca, u posljednje su vrijeme pod dodatnim nadzorom. Dvije opsežne studije dovode u sumnju blagodati dodataka. Riblje ulje je najčešći prirodni dodatak u odraslih i djece, a 18,8 milijuna odraslih u SAD-u redovito ih ispija.

Postoje, doduše, neka površna istraživanja da omega-3 masne kiseline, kao zdrave masnoće iz riba, mogu biti korisne ali ako se dobivaju na recept, a ne one koje se nalaze u trgovinama u slobodnoj prodaji. Ali tijekom godina, „studije postaju sve manje i manje dosljedne“, kaže Malden Nesheim, profesor ishrane i emeritus na Sveučilištu Cornell.

U New England Journal of Medicine objavljeno je istraživanje u siječnju, u kojem je sudjelovalo gotovo 26.000 ljudi starijih od 50 godina. Studija je otkrila da uzimanje omega-3 ima nema nikakav učinak na stopu smrtnosti od invazivnih karcinoma, uključujući rak dojke, prostate ili kolorektalni karcinom, prenosi Express.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 20:03