StoryEditor

Znanstvenici tvrde: Koronavirus može prouzročiti ozbiljno oštećenje mozga

Piše D  /  08.07.2020., 12:07h

Koronavirusna infekcija može uzrokovati delirij, moždani udar i oštećenje živaca kod više pacijenata nego što se očekivalo, pokazalo je novo istraživanje britanskih znanstvenika. 

Stručnjaci s londonskog sveučilišta izvijestili su o porastu rijetke upale mozga za koju se zna da se aktivira virusnim infekcijama.

Radi se o akutnom diseminiranom encefalomijelitisu (ADEM) koji se obično javlja kod djece i pogađa mozak i leđnu moždinu, a u izvještaju se napominje da se veliki porast bolesti mozga u Velikoj Britaniji podudara s prvim valom koronavirusa, prenosi Daily Mail.

Istraživači su upozorili da liječnici moraju biti svjesni rizika od neuroloških učinaka kako bi se bolest dijagnosticirala u ranoj fazi te kako bi se posljedično poboljšali rezultati liječenja pacijenata. Dodali su da pojava ove upale nije uvijek povezana s težinom respiratornih simptoma.

– Ostaje vidjeti hoće li doći do epidemije oštećenja mozga velikih razmjera, kao što je to bilo u 1920-ima i 1930-ima – poručuju autori studije, prenosi Večernji.hr.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 23:57